GENERALNI SEKRETAR SDA

Halid Genjac predao SDA potpise za izbore: Visoki predstavnik treba da reaguje

Genjac je kazao da ne postoji nijedan politički subjekt u svijetu čiji stranački i lični interesi mogu biti iznad održavanja izbora kao instituta demokratskog sistema

S. S.

Halid Genjac: Visoki predstavnik treba da reaguje

Foto: SCREENSHOT: YOUTUBE


Halid Genjac, generalni sekretar SDA, predao je u ime ove stranke prijavu za izbore zakazane za 2. oktobar, istakavši da očekuju pobjedu.

Na pitanje koliko će zajednički kanidat opozicije biti ozbiljan takmac Bakiru Izetbegoviću za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Genjac je odgovorio da se jedan broj stranaka okupio oko jednog kandidata i da je to broj koji ne odlučuje na izborima.

- Na izborima odlučuju birači sa biračkim pravom i vjerujemo da će taj broj biti veći u korist Bakira Izetbegovića - dodao je Genjac.

Opstrukcije vrši HDZ

Zbog toga što nisu još osigurana sredstva za provođenje izbora, Genjac je istakao da se Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u ovom trenutku nalazi u dramatičnom vremenskom cajtnotu, i u ovom trenutku je upitno održavanje izbora u terminu koji je predviđen.

On je naglasio da su sve mogućnosti domaćih institucija, zahtjevi, apeli u Parlamentarnoj skupptini BiH, inicijative, na Vijeću ministara BiH, prijedlozi CIK-a, opstruirani i spriječeno je da se omogući finansiranje izbora iz budžeta institucija BiH na način da su opstrukciju direktno vršili Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, i kadrovi HDZ-a u Vijeću ministara BiH.

Prepoznavanje opstrukcija

- S obzirom na to da su sve mogućnosti iscrpljene i ozbiljno dovedeni u pitanje rokovi, u ovom trenutku smo u ultimativnoj situaciji. Visoki predstavnik u BiH ima narednih nekoliko dana da donese odluku i omogući građanima BiH da iskažu demokratsku volju. Visoki predstavnik ima i pravo i obavezu da reaguje imajući u vidu značaj održavanja općih izbora - naglasio je Genjac.

Kazao je da ne postoji nijedan politički subjekt u svijetu čiji stranački i lični interesi mogu biti iznad održavanja izbora kao instituta demokratskog sistema.

- Vjerujem da će ovu opstrukciju prepoznati i pravosudne institucije i reagovati na odgovarajući način - dodao je Genjac.

NA VRH

Podijeli članak na