SUTRA SE ZATVARA

Šta će biti s novim konkursom za direktora FUP-a

Federalna uprava policije, podsjećamo, godinama nema direktora jer Vlada FBiH, tačnije stranke SDA i HDZ-a nikada nisu potvrdile imenovanje Zorana Galića

Ko će na čelo FUP-a: Rok za slanje prijava ističe sutra, do sada je, kako je rečeno za portal "Avaza" iz Nezavisnog odbora stigla samo jedna prijava. Ilustracija

Piše: M. Aščić

20.5.2022

Na novi konkurs koji je objavio Nezavisni odbor Federacije BiH 4.maja za direktora Federalne uprave policije (FUP) do sada je stigla samo jedna prijava, potvrđeno je za "Avaz".

Razlog za raspisivanje novog konkurs je taj što se na prvi, koji je bio objavljen 21. aprila, nije prijavio potreban broj kandidata. Tačnije, tada su stigle su samo dvije prijave, i to aktuelnog v. d. direktora FUP-a Ensada Kormana i savjetnika direktora Granične policije BiH Svevlada Hoffmana.

Ali, da bi konkurs bio validan, potrebna su najmanje tri prijavljena kandidata. Zakon o policijskim službenicima FBiH je ovu situaciju predvidio, pa je prvi konkurs poništen, a drugi odmah raspisan u roku od 15 dana. Suština je sada da će na novi konkurs, prema Zakonu, biti dovoljno da se prijavi samo jedan kandidat da bi on bio valjan.

Rok za slanje prijava ističe sutra, do sada je, kako je rečeno za portal "Avaza" iz Nezavisnog odbora stigla samo jedna prijava. 

- Obzirom je sutra neradni dan, prenosi se na ponedjeljak 23.maj. Čekat će se i prijave poštom  - rečeno je za portal "Avaza". 

Federalna uprava policije, podsjećamo, godinama nema direktora jer Vlada FBiH, tačnije stranke SDA i HDZ-a nikada nisu potvrdile imenovanje Zorana Galića, koji je bio prvi na konkursu 2019. godine. On je na kraju odustao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.