PORIJEKLOM IZ BIH

Ed Husić izabran za člana Saveznog parlamenta Australije

On je uvijek isticao svoje porijeklo, a bio je jedan od najzaslužnijih zastupnika u parlamentu kada je 2012. godine usvojena rezolucija o Srebrenici

Entoni Albaneze i Ed Husić. Twitter

E. Ć.

23.5.2022

Edham Nurredin Husić, poznatiji kao Ed Husić, izabran je za člana Predstavničkog doma Saveznog parlamenta Australije. On je član Laburalističke stranke novog premijera Entonija Albanezea (Anthony Albanese), stranke koja se vratila na vlast nakon devet godina.

Inače, Husić je uvijek isticao svoje porijeklo s velikim ponosom. Također, bio je jedan od najzaslužnijih zastupnika u australskom parlamentu kada je 2012. godine usvojena rezolucija o Srebrenici. 

- Poput mnogih drugih imigranata, moji roditelji (na prvoj fotografiji) stigli su u Australiju kasnih 1960-ih bez ičega i ostavili porodicu i prijatelje da počnu od nule. To je velika stvar koju sam počeo cijenio tek nakon buntovnih tinejdžerskih godina, kada sam zastao i razmislio o tome kakva je to ogromna žrtva bila.

Služim na zadovoljstvo ljudima Čifleja i velike Laburalističke stranke. Zbog toga sam zahvalan i hvala Entoniju Albanezeu na njegovoj podršci što mi je omogućio da počnem raditi u ulozi koju zaista volim, zalažući se za jaču industriju, bolje poslove i čineći sve što možemo kako bismo osigurali da Australija i dalje bude zemlja koja stvari - napisao je Husić na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, on je 2010. godine izabran za poslanika u australskom parlamentu, a zakletvu na funkciju premijerovog sekretara položio je stavljajući ruku na Kur'an.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.