DELEGAT SBB-A

Jusufović: Opasna je namjera finansiranje izbora iz entitetskih budžeta

Bili bismo skloni ako se ovo uradi reći evo vidite država BiH nije u stanju ni izbore održat, dodao je

Munib Jusufović. Screenshot

Piše: A. K.

23.5.2022

Održava se hitna sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj se raspravlja o zaključku kojim se nalaže ministru finansija Vjekoslavu Bevandi i Vijeću ministara BiH, da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, na prijedlog Centralne izborne komisije, donesu Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM. 

Nikola Špirić (SNSD) je kazao da vjeruje da će se izbori održati u predviđenom terminu, kao i da će se novac obezbijediti.

- Sigurno će izbora biti i nemojte da danas optužujemo jedni druge ko je za izbore, a ko nije - dodao je Špirić.

Munib Jusufović (SBB) je rekao da je dva puta u toku sjednice spomenuta mogućnost od strane SNSD-ovih delegata, Nikole Špirića i Dušanke Majkić, o finansiranju izbora iz entitetskih budžeta.

- Ta namjera je opasna, bez obzira koliko u sebi sadrži dobronamjernost. Po zakonu je država dužna da obezbijedi novac za izbore, niko drugi, nitti entiteti, kantoni, ni međunarodna zajednica, bar ja tako mislim. Neka novac obezbijedi ko je dužan. Bili bismo skloni ako se ovo uradi reći evo vidite država BiH nije u stanju ni izbore održati - zaključio je Jusufović.

Jusufović je podsjetio na ranija izlaganja ministra Vjekoslava Bevande o tome što nema budžeta i kazao da se ništa nije poduzelo u vezi finansiranja izbora, iako se za njihovo održavanje unaprijed zna.

- Za izbore smo znali i u prošloj i u ovoj godini, Jesmo li išta uradili od nove godine do danas? Nismo i naravno jasno je nama zašto se sada samo formalno problematizuje ovo pitanje - rekao je i naglasio da je tek danas čuo da nije tačno da je održana sjednica na kojoj nisu podržana sredstva. 

- Telefonska sjednica je održana, a nije usvojen dnevni red. To su dvije ogromne razlike - naglasio je Jusufović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.