DELEGAT SBB-A

Jusufović: Ovaj prijedlog krši Ustav Federacije BiH

Mislim da nema smisla raspravljati bez mišljenja Venecijanske komisije i da bez tog mišljenja se ne može voditi valjana diskusija, rekao je

Munib Jusufović. SCREENSHOT

Piše: S. S.

27.4.2022

Delegat Munib Jusufović (SBB) se obratio na sjednici Doma naroda, gdje se raspravlja o izmjenama Izbornog zakona. On smatra da bi se ovim izmjenama prekršio Ustav Federacije BiH.

- Nema elemenata za hitnu proceduru. Ovo je osjetljiv zakon o kojem se godinama raspravlja i zbog toga se ne bi trebalo raspravljati na hitnoj proceduri. Ovim izmjenama se krši i Ustav Federacije BiH. Jednim državnim zakonom se krši Ustav Federacije. Zanemareno je mišljenje Venecijanske komisije, koja je određivala da li je određeno pitanje u skladu sa mišljenjem Evropske komisije - rekao je Jusufović.

Kako kaže, mišljenja Venecijanske komisije danas nema.

- Mogu reći da neka pitanja u potpunosti odudaraju od tih mišljenja. Potvrda moje diskusije je da smo čuli i kritike od Ambasade SAD-a. Mislim da nema smisla raspravljati bez mišljenja Venecijanske komisije i da bez tog mišljenja se ne može voditi valjana diskusija - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.