AVAZ OTKRIVA

Uhapšeni Dragan Šojić u SIPA-i se branio šutnjom

SIPA je Šojića uhapsila prema nalogu Tužilaštva BiH, zbog nesavjesnog trošenja budžetskih sredstava

Šojić: Uhapšen danas u Sarajevu. Arhiv

Piše: M. Aš.

24.5.2022

Dragan Šojić, dugogodišnji direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH uhapšen je danas u Sarajevu. 

On se nalazio pod lupom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog zloupotrebe službenog položaja, o čemu je pisao "Avaz" 22. aprila ove godine.

SIPA je Šojića uhapsila prema nalogu Tužilaštva BiH, zbog nesavjesnog trošenja budžetskih sredstava, zbog čega je i uhapšen.

Prema informacijama Avaza, Šojić se danas tokom ispitivanja u SIPA-i branio šutnjom. Ujutro će biti poznato koje će Tužilaštvo tražiti mjere, najvjerovatnije pritvor.

Kada su u pitanju Šojićeve nezakonitosti, njega su prijavili uposlenici ove državne institucije, a brojni dokazi o nepravilnostima u rukovođenju ovom službom nalaze se u Tužilaštvu.

Između ostalog, SIPA zanima ustvari kako je Šojić, koji ima prebivalište u Beogradu, od dana imenovanja na poziciju direktora 2018. godine koristio službeni automobil za putovanje u ovaj grad.

Osim toga, u prijavi stoji i da je Šojić pisao lažne putne naloge za Banju Luku, Mostar i Trebinje i uzimao dnevnice čak od juna 2018. godine, za što postoji brojna dokumentacija.

U prijavi je istaknuto da je Šojić čak 200 puta putovao u Beograd o trošku države. Posebna su priča mućke s nabavkom fiktivnih softvera. Sumnja se da je na ovaj način, putem “jaranskih” firmi koje su radile nadogradnju, budžet oštećen za više stotina hiljada maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.