SUD BIH

Suđenje Draganu Šojiću: Istovremeno utvrđen redovan rad i prelazak granice

Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM

Dragan Šojić optužen da je oštetio budžet BiH. Screenshot

Birn

12.4.2023

Na suđenju Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti, svjedok Državnog tužilaštva je izjavio da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) utvrdila da je u šiht-listi vođen redovan rad, kada je evidentiran i prelazak preko granice, izvještava Detektor. 

Adnan Čakić, zaposlenik SIPA-e, potvrdio je da je postupao u predmetu protiv Šojića, te da su zaprimili prijavu koja se odnosila na korištenje službenog vozila u privatne svrhe i neosnovanog odstupanja od posla, nakon čega su dobili naredbu od Državnog tužilaštva za postupanje.

Korištenje službenih vozila

Ispričao je da su prikupljali dokumentaciju koja se odnosila na evidencije prisustva na poslu, šiht-listu, naloge za službena putovanja, kao i podatke od Granične policije, a koji su se odnosili na Šojićeve prelaske državne granice.

Dodao je da su postupali i po naredbi Suda BiH koja se odnosila na izuzimanje dokumentacije, nakon čega je vršena analiza korištenja službenih vozila, ulazak ili izlazak iz BiH te evidencije prisustva na poslu.

“Utvrdili smo da je u šiht-listi vođen kao redovan rad osmica, a evidentiran je prijelaz preko državne granice“, naveo je Čakić.

U unakrsnom ispitivanju je potvrdio da su vršili uvid u podzakonske akte i pravilnike Službe za zajedničke poslove institucija BiH, te kazao da su izuzeli i Pravilnik o korištenju službenih vozila. Precizirao je da su poređenja vršili na osnovu šiht-liste i prelaska granice.

Potvrdio je i da su se putem Interpola obraćali policiji iz Srbije i Crne Gore. Na pitanje Odbrane, da li je primijetio da podaci nisu uredni, Čakić je izjavio da je jedino primijetio da nije uvijek evidentirano vozilo kojim je optuženi prelazio.

Nije se mogao sjetiti da li je naišao na slučaj da je dva puta evidentiran ulazak u Crnu Goru, a da nije zabilježen izlazak.

Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM, oštetivši tako budžet BiH.

Imovinskopravni zahtjev od 41.877 maraka

Nađa Hozić, pomoćnica pravobranioca BiH, izjavila je da joj je prilikom dolaska u Tužilaštvo BiH predočen nalaz vještaka ekonomske struke, koji je potom dostavila instituciji u kojoj je zaposlen Šojić, kako bi se izjasnili o visini štete.

Dodala je da je po službenoj dužnosti poslala podnesak Tužilaštvu BiH i izjasnila se, te ispred Pravobranilaštva BiH postavila imovinskopravni zahtjev od 41.877 maraka.

Nastavak suđenja je zakazan za 26. april, kada je planirano saslušanje vještaka finansijske struke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.