NOVI GRAD

Betonski zid kod kojeg je poginuo učenik bit će srušen

Nelegalno je napravljen, bez odobrenja za gradnju, tvrde iz Općine

Djeca i dalje idu na nastavu opasnim putem. N. Ćorović

Piše: A. NALO

28.5.2022

Uprkos protivljenju vlasnika Edina Spahića, betonski zid u ulici Ramiza Salčina, u blizini kojeg je krajem prošle godine život tragično izgubio učenik Osnovne škole „Aleksa Šantić“, bit će srušen 26. juna,, saznaje "Avaz".

Kako su nam rekli iz Općine Novi Grad, zid je nelegalno napravljen, bez odobrenja za gradnju. 

- Možda se on nalazi na ivici vlasničke parcele, ali vlasnik nije mogao napraviti onakvu betonsku građevinu. Regulacionim planom je tačno definirano gdje se to može uraditi. Na toj lokaciji mogla se postaviti lagana ograda, da se ogradi parcela - kazali su iz Općine.


Vlasnik kategoričan

Nadalje pojašnjavaju da će Služba za inspekcijske poslove tražiti od preduzeća „Rad“ novi rok za ponovni izlazak mašina na ovu adresu kako bi se zid srušio.

- To će biti urađeno uz asistenciju policije zbog problema koji se prave. Taj zid će biti uklonjen - naglasili su iz Općine.

S druge strane, vlasnik sporne parcele Edin Spahić je kategoričan i kaže da neće dopustiti da se betonski zid ukloni. U tome će mu, kako kaže, pomoći i ostale komšije koje se protive tome.

Urbanistička saglasnost

- Imam urbanističku saglasnost iz 1990. godine. I tada se ograda smatrala sastavnim dijelom kuće. Sve papire posjedujem, čak i katastarski izvod. Ono što ja kupim i napravim, niti poklanjam niti rušim. Nemam samo ja problem nego i ostale komšije, njih 128... Oni samo trebaju ovaj dio proglasiti pješačkom zonom i sve su riješili - rekao je Spahić.

Prema njegovim riječima, u ovom dijelu Saraj-Polja nema adekvatnih znakova, ležećih policajaca, niti ispravne vertikalne i horizontalne signalizacije.

Spahić: Sve je u mom posjedu

Spahić ističe da su objekti u ovoj ulici napravljeni čak 1968. godine, a konkretno put gdje je dječak poginuo nije u državnoj svojini, već je vlasništvo Ćamila Fazlagića, koji je dao taj dio zemlje da se napravi put, i to kada je prodavao parcelu.

- Geometar je rekao da sam 40 centimetara uvučen u svoje i da je zid, dug 37 metara, napravljen na mom posjedu - istakao je Spahić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.