SRBIJANSKI ANALITIČAR

Popov: Ukoliko bi se "zakuhalo" u regionu, to bi išlo preko Bosne i Hercegovine

On je komentarisao izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, rekavši da u njegovim stavovima nema direktne lojalnosti ruskom lideru Vladimiru Putinu

Popov: Živimo u atmosferi nezavršenog rata. Screenshot / FTV

E. Ć. /FTV

26.5.2022

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, govorio je u Rezimeu Federalne televizije o tome zbog čega su zemlje regiona u sunovratu. Također, Popov je govorio o odnosima i zavisnostima regiona, a dotakao se i balansiranja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića između Evropske unije i Rusije.

Popov je komentarisao izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, rekavši da u njegovim stavovima nema direktne lojalnosti ruskom lideru Vladimiru Putinu.

- Ako on na taj način doprinosi nestabilnosti regiona, to ide na ruku Rusiji u svakom slučaju, jer njima odgovara da se što više, narodski rečeno, zakuha ovdje, kako bi se skrenula pažnja sa njihove agresije na Ukrajinu - rekao je Popov.

Kako je rekao, ukoliko bi se "zakuhalo" u regionu, linija  "zakuhavanja" bi išla preko Bosne i Hercegovine.

- Mi živimo u atmosferi nezavršenog rata i kao da su akteri na političkoj sceni i van BiH i u BiH spremni da nastave tamo gdje su stali 1995. i kao da nad regionom visi Karađorđevo 2 - istakao je Popov. 

Popov je naglasio kako izjave lidera u BiH, ali i onih iz Hrvatske i Srbije ne idu u prilog konsolidaciji stanja u našoj zemlji, već do destabilizacije, prenosi Federalna.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.