PRENOSIMO

Aleksandar Popov: Ako pukne na Kosovu, eskalirat će i u BiH

Trivić je prihvatljivija Beogradu od Dodika, nema problema sa Zapadom, a jednako je nacionalistički nastrojena

E. Ma.

17.6.2023

Na Face TV-u sinoć je gostovao Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Neke od njegovih izjava o aktuelnoj situaciji u regionu pročitajte u nastavku.

- Sve karte su u rukama Zapada i mogu da riješe situaciju na Kosovu ako hoće. Ovo što se sada dešava je izazivanje krize. Rješenje zavisi od glavnih igrača na terenu, onih koji imaju političku i vojnu silu. 

Odnos na ivici eskalacije

Odavno visi u vazduhu da Kosovo i RS mogu biti kompenzacija jedno za drugo! Vučić se nije potpuno odrekao Dodika, ali Dodik više nije siguran u Vučićevu podršku. Jelena Trivić još uvijek nedovoljno jak igrač. Trivić prihvatljivija Beogradu od Dodika, nema problema sa Zapadom, a jednako je nacionalistički nastrojena.

Imamo krizu u regionu i odnose koji su na ivici eskalacije. Najgora situacija je oko Kosova. Ako tamo eskalira može se preliti na cijeli region. Ni Kurtiju ni Vučiću ne odgovara da isporuče ono što Zapad traži. 

Druga varijanta je da je sve ovo simulacija Zapada! Zapad ide na to da raščisti situaciju na sjeveru Kosova. Greška je što je srpska lista na nagovor Beograda napustila kosovske institucije i što nije učestvovala na izborima. Kao da Zapad dozvoljava da se situacija razvije do nemira, da bi se moglo sjesti za pregovarački sto.

Vjerovatno da se nešto dešava iza paravana. Kurti je ključni igrač u ovoj priči. Ponovo se inati Zapadu. Kurti je nabacio loptu Vučiću, jer prvi put on nije dežurni krivac. Vučiću ovo višestruko ide u korist, ima alibi za proteste u Beogradu. Imam osjećaj da Karođorđevo 2 visi nad tom situacijom. Ne može Kosovo biti kompenzacija za RS, a da ne dođe do velikih sukoba.

Tertorijalna prekrajanja mogu se desiti samo nakon ratnih sukoba na nekoj mirovnoj konferenciji. Prekrajanje granica se ne može desiti bez ispaljenog metka. Ne želim da vjerujem da je politika Amerike stvaranje Velike Srbije, Velike Hrvatske i Velike Albanije, jer to bi značilo destabilizaciju i Amerike i EU.

BiH je još uvijek talac susjeda

Bojim se da se agresija na Ukrajinu teško može završiti pobjedom jedne strane. Rusija neće dopustiti da bude poražena, a da ne upotrijebi nuklearno oružje. Ukrajina nema dovoljno snage da porazi Rusiju. Vučić ima još fore da može odlagati sankcije Rusiji. Kada uporedimo proteste protiv Miloševića i proteste Srbija protiv nasilja dobro je da su se ponovo uključili mladi. 

Razlika je u tome što smo protiv Miloševića imali jaku stranku i jakog lidera Zorana Đinđića. Sada ne vidim novog Zorana, čovjeka takve energije i vizije. Miloševića je Zapad pustio niz vodu, što sada nije slučaj. Vučić dobro balansira. Novi izbori u Srbiji neće ništa promijeniti. BiH je još uvijek talac susjeda.

Izetbegović štiteći Bošnjake, Dodik Srbe, a Čović Hrvate igraju u ličnu korist. Sarajevo je moj grad i žao mi je kada vidim u kakvom je stanju. Polako, ali sigurno se stvara atmosfera da postoje dva grada: Istočno Sarajevo i ono moje, pravo Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.