VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Šmit stigao u Banju Luku, sastaje se sa Stanivukovićem

Zauzet ćemo stavove koji su u interesu RS i u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS, rekao je gradonačelnik Banja Luke

Kristijan Šmit. N1

A. O.

26.5.2022

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas je stigao u Banja Luku, a povod njegove posjete tom gradu je sastanak sa gradonačelnikom tog grada Draškom Stanivukovićem.

Gradonačelnik Banjaluke je jučer poručio kako će se ponašati u skladu sa zaključcima NSRS.

- Zauzet ćemo stavove koji su u interesu RS i u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS, ali pokazati i otvorenost i spremnost na dijalog - napisao je Stanivuković.


Inače, vlasti u entitetu RS, ali i opozicija, ne priznaju Šmita za visokog predstavnika u BiH. Također, NSRS je donijela zaključke prema kojima “predstavnici stranaka iz RS odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika, takozvani Inckov (Inzkov) zakon, smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim”.

- Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u "zajedničkim" institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona - navodi se u jednom od tih zaključaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.