PRIJEDLOG IVE TADIĆA

Delegati nisu podržali izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH

O ovoj tački dnevnog reda se žestoko raspravljalo 26. maja, a danas se pristupilo glasanju

Dom naroda FBiH nije podržao izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH. FENA

Piše: S. S.

9.6.2022

Dom naroda Federacije BiH nije usvojio nacrt zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Za je glasao 21 delegat, 11 je bilo protiv, a sedam suzdržanih.

O ovoj tački dnevnog reda se žestoko raspravljalo 26. maja, a danas se pristupilo glasanju.

"Kafanski bločići"

Ovim izmjenama se trebao promijeniti samo jedan član, što je pojasnio delegat Ivo Tadić (HDZ).

- Mijenja se član 12. a), vezano za uputstva koja daje Federalno ministarstvo, a vezano za raspodjelu javnih prihoda, idu svake godine. Nakon izmjene ovog zakona odmah osam dana nakon usvajanja bi išlo do raspodjele sredstava. Ako sam dobro upućen riječ je o 7,1 milion KM, koji bi se trebali odmah raspodijeliti na račun ostalih kantona. Klub Hrvata je jedinstven kada je u pitanju raspodjela ovim sredstava - rekao je Tadić.

Obratio se i delegat Aljoša Čampara (NiP).

- Ovo što ste vi predložili zorno pokazuje i ilustrira da prvi put kada ste predložili izmjene ovog zakona da se niste dotakli člana 12. a), koji je vezan za samo uputstvo. Tada smo govorili da je Zakon neusklađen sa Ustavom Federacije i da će ga oboriti. To je bila naknadna pamet, pa smo se kao delegati izjasnili da ne želimo da ide u hitnu proceduru i ja se nadam da neće proći. Ovo je potvrda da prvobitne izmjene nisu bile u skladu s procedurama i Ustavnim sudom - kazao je Čampara.

Elmedin Konaković je ponovo čestitao HDZ-u, jer su, kako kaže, "našli ljude poput Salke Zildžića, koji su nasjeli na njegov mamac" i podržali ranije ovaj zakon.

- Treba uzeti od Sarajeva novce, ali treba i natjerati druge da plaćaju porez. Luksuz je vidjeti račun u nekim krajevima, imate još uvijek kafanske bločiće, 25 posto prometa završi na crnom tržištu i to završi kod tajkuna bliskim strankama - poručio je Konaković.

"Novci su već uzeti"

Ivo Tadić je rekao da Elmedin Konaković brani neodbranjivo i da je devet kantona podržalo ovaj zakon.

Aner Žuljević je rekao da su novci već uzeti i da nema razloga da se više o tome razgovara, nego je tema da li će se raspodijeliti 1. januara 2023. ili odmah. 

- Zakonodavna komisija ima rok do 5. juna da se izjasni o onom zakonu kada su uzeti novci, a od 5. juna će Ustavni sud to preuzeti i biti u punoj funkciji. To je što se tiče onog zakona, a što se tiče ovog to je presedan. Mi smo trenutno u situaciji da ministar finansija  iz HDZ-a blokira izbore, a ovdje se daje pravo da koliko god želi puta u toku godine ministrica raspodijeli pare i potpuno pomnoži s nulom Zakon o budžetu i izjave o fiksalnoj odgovornosti. Ovo je državni udar. Kada dajete nekome mogućnost da podijeli 3,5 milijarde sam onako kako god želi i misli, bez ikakve mogućnosti korekcije stava u smislu poslovnika. Delegati iz drugih kantona moraju shvatiti da prodaju državu za 7 miliona maraka. Nigdje u svijetu ne postoji da se u toku fiskalne godine mijenjaju pravila i da se mora ići u rebalanse - naveo je Žuljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.