MAKSIMALNA KAZNA

Za šta se sve tereti Mirsad Kandić, borac ISIL-a, koji je objavio "dokumentarac" sa sablasnim pogubljenjima zarobljenika

Kandić je pomogao da se izgradi tajni lanac snabdijevanja voljnih boraca za ISIL, regrutujući ih preko društvenih medija i osiguravajući njihov ilegalni tranzit u Siriju kako bi mogli voditi rat

Mirsad Kandić. Printscreen

N. Aj.

27.5.2022

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država na svojoj web stranici objavilo je presudu Mirsadu Kandiću, visokom članu ISIL-a kojem se sudilo za materijalnu podršku stranoj terorističkoj organizaciji, ukupno šest tačaka, uključujući dvije tačke koje su rezultirale smrću.

Mirsadu Kandiću prijeti doživotna robija jer je postao borac ISIL-a, regrutovao druge borce ISIL-a i osigurao oružje, opremu i obavještajne podatke ISIL-u.

- Federalna porota u Bruklinu vratila je osuđujuću presudu Mirsadu Kandiću po jednoj tački optužnice za udruživanje radi pružanja materijalne podrške Islamskoj državi Irak i al-Šamu (ISIL), te po pet materijalnih tačaka za pružanje materijalne podrške ISIL-u u vidu osoblja, uključujući njega, australskog državljanina Džejka Bilardija (Jake) i druge, kao i usluge, oružje, imovinu, opremu, lažnu dokumentaciju i identifikaciju, sve u periodu od januara 2013. do juna 2017. godine, kada je okrivljeni uhapšen u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Presuda je uslijedila nakon trosedmičnog suđenja pred okružnim sucem Sjedinjenih Država Nikolasom Dž. Garaufisom (Nicholas G. Garaufis). Kada bude osuđen, Kandiću prijeti maksimalna kazna doživotnog zatvora po dvije tačke optužnice koje su rezultirale smrću, te po 20 godina zatvora po svakoj od četiri druge tačke - navodi se na stranici Ministarstva pravde SAD.

Direktno povezan s napadima i značajnim gubicima života

U nastavku donosimo kompletan tekst objavljen na stranici Ministarstva pravde SAD.

Brion Pis (Breon Peace), tužilac SAD za Istočni okrug Njujorka, Metju Olsen (Matthew), pomoćnik glavnog tužioca Odjeljenja za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde, Majkl Dž. Driskol (Michael J. Driscoll), pomoćnik glavnog direktora, Federalni istražni biro, terenski ured u Njujorku (FBI), Riki Dž. Patel (Ricky J. Patel), vršilac dužnosti specijalnog agenta, Istrage domovinske sigurnosti, Njujork (HSI), i Kičant L. Sevil (Keechant L. Sewell), komesar Policijske uprave Njujorka (NYPD), objavili su presudu.

- Kandić je bio visokorangirani pripadnik ISIS-a koji je regrutirao bezbroj fanatika, pomažući im da putuju u Siriju i druge teritorije kako bi postali borci ISIL-a. Osim što je podsticao prve linije fronta ISIL-ove vojske, optuženi je pomagao ekstremističku grupu na mnoge druge načine, uključujući osiguravanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta, kako bi se nastavila njena krvava i brutalna teroristička kampanja. Kandićeve radnje bile su direktno povezane s napadima i značajnim gubicima života. Današnjom presudom Kandić je odgovarao za svoje varvarske zločine. Ovaj Ured i naši partneri za provedbu zakona nikada neće ostati u našoj misiji zaštite Sjedinjenih Država od onih koji ugrožavaju njihovu sigurnost - rekao je američki tužilac za mir.

- Kandić je pomogao da se izgradi tajni lanac snabdijevanja voljnih boraca za ISIL, regrutujući ih preko društvenih medija i osiguravajući njihov ilegalni tranzit u Siriju kako bi mogli voditi rat. On je igrao vitalnu ulogu u komunikacijskoj mreži terorističke grupe, omogućavajući ISIL-u da zadrži svoju teritoriju unutar Sirije, i propagirajući borce ISIS-a širom svijeta da planiraju napade. Iako je prijetnja koju predstavlja ISIL evoluirala, moramo nastaviti našu potjeru i kažnjavanje onih koji podržavaju terorističku organizaciju - izjavio je pomoćnik glavnog direktora Driskol.


Posvećenost angažmanu u džihadu

- Kandićeva slijepa lojalnost i posvećenost angažmanu u džihadu bila je evidentna u njegovoj odlučnosti da se pridruži, a zatim podrži užasne akcije ISIL-a, čije su terorističke kampanje rezultirale bezbrojnim smrtnim slučajevima širom svijeta. Godinama je Kandić bio duboko ukorijenjen, dirigirala je kretanje osoblja i materijala, pa čak i pomagala u oblikovanju poruka i imidža ISIL-a u nastojanju da regrutuje i radikalizira nove sljedbenike. Danas vraćena presuda rezultat je višegodišnje saradnje međunarodnih i domaćih partnera. HSI će nastaviti raditi zajedno s našim partnerima kako bi osigurao sigurnost pojedinaca širom svijeta od akcija radikalnih terorista i priveo pravdi one koji žele da se upuste u terorističke akte - rekao je vršilac dužnosti specijalnog agenta Istrage domovinske sigurnosti (HSI) Njujorka Riki Dž. Patel.

Kao što je dokazano na suđenju, dokazi i svjedočenje su utvrdili da je optuženi bio visokorangirani član ISIL-a – najsmrtonosnije terorističke organizacije na svijetu. Imao je višestruke odgovornosti unutar globalne terorističke organizacije, uključujući regrutiranje stranih boraca, trgovinu stranim borcima sa Zapada preko Turske i u Siriju, te pribavljanje oružja, vojne opreme, mapa, novca i lažnih identifikacija za borce ISIL-a. U izvršavanju ovih odgovornosti, optuženi je radio direktno sa emirima ISIL-a i komandantima bojnog polja, uključujući Bajru Ikanovića, koji je komandovao kampom za obuku ISIL-a u Siriji počevši od ili oko 2014. godine. Ikanović je, zauzvrat, izvještavao Omara Šišanija (Shishani), tada najvišeg vojnog komandanta za ISIL-a, i ključni savjetnik Abu Bakra al-Baghdadija, u to vrijeme vođe ISIL-a i samoproglašenog kalifu Islamske države.

Svjedočenjem, koje je uključivalo 36 svjedoka i dokaze izvučene sa šest kontinenata, utvrđeno je sljedeće: Kandić je pokušao napustiti Sjedinjene Države kako bi se borio džihadom još u ljeto 2012. Uskraćeno mu je ukrcavanje i obaviješten je da je na br. Fly List. Kandić je u januaru 2013. pokušao direktnim letom iz Toronta u Kanadi do Istanbula u Turskoj. Ponovo mu je odbijen ukrcaj. Optuženi je potom u novembru 2013. godine uzeo dvodnevnu vožnju autobusom od Njujorka do Montereja u Meksiku i letio kroz Panamu, Brazil, Portugal, Njemačku, Kosovo i Tursku prije nego što je stigao u Siriju krajem 2013. godine. U Siriji, Kandić se pridružio ISIL-u i postao borac za grupu u Haritanu, uporištu ISIL-a u predgrađu Alepa, rukovodeći ruske mitraljeze PK i jurišne puške AK-47.

Hiljade radikaliziranih boraca

Vodstvo ISIL-a je potom uputilo Kandića u Tursku da preuzme ulogu krijumčarenja stranih boraca i oružja u Siriju iz inostranstva, te da bude emir za medije ISIL-a. Kandić je širio poruke o regrutaciji ISIL-a i jezivu propagandu koristeći više od 120 Twitter naloga. Naprimjer, Kandić je poslao "dokumentarac" koji je producirao ISIL pod nazivom "Plamen rata". Ovaj video slavi osvajanja ISIL-a i sablasna pogubljenja ISIL-ovih zarobljenika, uključujući slučajeve u kojima su žrtve bile prisiljene da kopaju svoje grobove prije nego što su pogubljene pucnjem. Optuženi je tvitovao da je ovaj video "najbolja stvar ikada viđena na ekranu".

Kandić je također bio posvećen i plodan regrut stranih boraca za ISIL. Poslao je hiljade radikaliziranih boraca dobrovoljaca ISIL-a iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom ISIL-a u Siriji i drugdje na Bliskom istoku. Ovo je uključivalo jednog Njujorčanina koji je postao snajperist i trener snajperista ISIL-a i još jednu osobu koja je postala emir sigurnih kuća ISIL-a u sirijskoj provinciji Idlib.

Jedan strani borac kojeg je regrutovao optuženi bio je Džejk Bilardi iz Australije. Bilardi je kontaktirao optuženog u junu 2014. za pomoć u otputovanju u Siriju radi pridruživanja ISIL-u. Kandić je dao Bilardiju, koji je tada upravo napunio 18 godina i nikada prije nije putovao u inostranstvo, upute i smjernice za dolazak u Istanbul u Turskoj. Kandić je potom dogovorila da Bilardi bude pokupljen na aerodromu u Istanbulu i prokrijumčario ga u Siriju. Kandić je održavao kontakt s Bilardijem dok je postao borac ISIL-a i ISIL-ov bombaš samoubica. Bilardi je počinio samoubilački napad kamionom sa svojim kolegama pripadnicima ISIL-a 11. marta 2015. u Ramadiju u Iraku, ubivši sebe, više od 30 iračkih vojnika i iračkog policajca. Prije napada, optuženi je poželio Bilardiju dobro i rekao: “Neka Allah učini da unutrašnji organi implodiraju”. Nakon napada, Kandić je hvalio Bilardija, kako na Twitteru, tako i pred saučesnikom. U audio snimcima koji pominju slične samoubilačke napade, optuženi je hvalio ubistvo više od 90 ljudi kao "dobro".


Zahvala bh. sigurnosnim agencijama

Osim toga, Kandić je davao obavještajne podatke i mape na bojnom polju ISIL-ovim komandantima i borcima na terenu, uključujući Ikanovića. Kandić je također sklopila zavjeru s Ikanovićem i drugim pripadnicima ISIL-a u Siriji da kopaju tunele ispod tursko-sirijske granice kako bi u isto vrijeme prebacili 800 do 1.000 boraca u ISIL. Kandić je također oblikovao informacijsko okruženje u kojem je ISIL djelovao nametanjem medijske i publicističke discipline ISIL-a. Naprimjer, optuženi je uputio druge pristalice ISIL-a da se suzdrže od objavljivanja bilo kakvih informacija o uspjehu (ili neuspjehu) napora regrutacije ISIL-a, kao i da minimiziraju svako izvještavanje o vojnoj akciji ISIL-a. Kandić je upravljao i novcem za borce ISIL-a u Siriji, uključujući dvojicu borca ​​ISIL-a koji su optuženom dali svoje bankovne kartice, s kojih je bankovni zapis pokazao više od 40.000 dolara u transakcijama. Kandić je prokrijumčario oružje ISIL-u u Siriji, uključujući nišan za snajperistu ISIL-a. Kandić je upravljala privatnom pijacom putem Telegrama—nazvanom „Tržnica Hilafeta (Halifata)“—za koju je optuženi bio administrator grupe s ovlaštenjem da ograniči pristup grupi. Članovi su često objavljivali vatreno oružje i vojnu opremu na prodaju, uključujući minobacače, samoubilačke pojaseve, jurišne puške i drugo vatreno oružje. Među članovima privatnog Telegram tržišta optuženog bio je Abu Lukman (Luqman), koji je u to vrijeme bio guverner ISIL-a za provinciju Raka, de facto glavni grad ISIL-a u Siriji.

Vladin slučaj vodi Odsjek za nacionalnu sigurnost i kibernetički kriminal Ureda. Pomoćnici tužioca Sjedinjenih Američkih Država Sarita Komatiredi (Saritha Komatireddy), J. Metju Hagans (Matthew Haggans) i Džoš Hafec (Josh Hafetz) su zaduženi za tužilaštvo, uz pomoć sudskog advokata Dženifer Levi (Jennifer Levy) iz Odjeljenja za borbu protiv terorizma Odjela za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde i pomoćnih pravnika Meta Vulfa (Matt Wulf) i Hude Abočer (Abouchaer).

Ured za međunarodne poslove Ministarstva pravde, pravni atašei FBI-a u inostranstvu i strane vlasti u više zemalja na tri kontinenta pružile su kritičnu pomoć u ovom slučaju. Ured zahvaljuje Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH, Državnoj obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, Uredu državnog tužioca BiH, Federalnoj policiji Australije, Policiji Viktorije (Australija), australske granične snage, australskom Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, australskom državnom tužilaštvu, Uredu glavnog tužioca Republike Kazahstan, iračkom Ministarstvu odbrane, Zajedničkoj operativnoj komandi u Iraku i FBI Pravnim atašeima u Sarajevu, Kanberi, Nur-Sultanu i Bagdadu, na izuzetnoj pomoći u istrazi i krivičnom gonjenju. Ured također zahvaljuje Ministarstvu pravde Republike Finske, Policijskoj upravi Štutgarta i Saveznoj kancelariji za pravosuđe u Saveznoj Republici Njemačkoj, Odjeljenju za pravosuđe i ustavni razvoj u Južnoafričkoj Republici, te centralnim vlastima nadležnim za uzajamnu pravnu pomoć u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Ukrajini, kao i pravnim atašeima FBI-ja u tim zemljama za njihovu pomoć u istrazi - zaključeno je.

I Ambasada SAD u BiH je pozdravila saradnju Ministarstva pravde SAD i agencija za provođenje zakona u BiH u osiguravanju zadovoljenja pravde.

- Federalna porota osudila je Mirsada Kandića, visokog borca ​​ISIS-a, za pružanje podrške terorističkoj grupi regrutovanjem članova, švercom oružja i širenjem propagande - naveli su iz Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.