377. GENERACIJA

Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Maturanti Medrese defilirali su Mostarom od Lučkog mosta do Trga Musala, na oduševljenje sugrađana koji su ih pozdravili

H. J. I.

28.5.2022

Maturanti Medrese defilirali su Mostarom od Lučkog mosta do Trga Musala - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Današnjim defileom učenika četvrtih razreda, manifestacija "Dani Karađoz-begove medrese" ušla je u finiš. Maturanti Medrese defilirali su Mostarom od Lučkog mosta do Trga Musala, na oduševljenje sugrađana koji su ih pozdravili. 

- Defile i sutrašnja akademija su kruna svega što smo ove godine uradili u sklopu "Dana Medrese". Radosni smo što smo za razliku od prethodne dvije godine, ovog puta sve uspjeli uraditi u kapacitetu kao prije pandemije - izjavio je direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek.


Manifestacija trajala tri ipo mjeseca

Dan ranije Medresa je bila organizator programa sjećanja na Karađoz-bega, u džamiji koja nosi njegovo ime, a kompletna manifestacija će zavšiti sutrašnjom svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar. Riječ je inače o 377. generaciji maturanata ove škole.

Manifestacija je i ove godine trajala tri ipo mjeseca i činili su je brojni zanimljivi i dragocjeni sadržaji. Sve je započelo još 17. februara. Učenici su tom prilikom posjetili domove za djecu bez roditeljskog staranja, te Centar za stare osobe u Podveležju. Upriličeni su i izložba kaligrafskih, likovnih i modnih radova, te druženje sa muftijom Salemom ef. Dedovićem. 




Jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Mostaru

Promovisane su knjige "Oluja i mir" Hurije Proho i "Ramazanska putokazja" Meadina Mrndžića, a obilježen je i Dan bh. džamija, hatma-dovom vakifima, uz tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi i koncert duhovne muzike.

Karađoz-begova medresa prema zapisima Hivzije Hasandedića otvorena je prije 1570. godine i jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Mostaru. Bila je u to doba najuglednija među 11 medresa koliko je imao Mostar. Sagradio ju je Mehmed-beg, koji je imao nadimak Karađoz-beg. Svoj rad Medresa je bila obustavila 1918. godine, a obnovila 1995. po okončanju agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.