NESTAJU SIMBOLI

Mostar ostaje bez Španskog trga

Ovo je rješenje koje pokazuje da se ponovo nije pitala struka, već politika, kaže Popovac

Uklonjen je veći dio trga. Avaz

Piše: M. Smajkić

31.5.2022

Španski trg u Mostaru, kakvim ga je prije 10 godina otvorio kralj Huan Karlos I (Juan Carlos) i kakvim ga poznaju Mostarci, više neće postojati.

Ovaj, skoro jedini preostali trg u najvećem gradu na Neretvi i svojevrsna tačka spajanja, kako se to nerijetko govorilo, posljednjih dana zbog radova na izgradnji kružnog toka nestaje u svom izvornom obliku.

Kružni tok

Tako je zbog dimenzija kružnog toka uklonjen veći dio trga, a gradonačelnik Mostara Mario Kordić je tokom nedavnog druženja s novinarima kazao da je time i sam iznenađen. Međutim, osim što je naglasio da je projekt „naslijedio“, dodatnih pojašnjenja nije bilo.

Građani i struka ne kriju svoje razočarenje ovim projektnim rješenjem u centru.

Ugledna mostarska arhitektica i profesorica na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ Maja Popovac navodi da Španski trg u arhitektonskom smislu nije imao najsretnije rješenje.


S otvorenja 2012. godine. Arhiv

- Međutim, ovo sada što se radi potpuno je devastiralo cijeli plato ispred Gimnazije, koji neće biti pogodan ni za šta. To će biti klasična raskrsnica u centru grada i to se više ne može zvati trgom. Također, vrlo je problematično što mi uopće ne poštujemo trendove i tendencije u svijetu gdje se trenutno saobraćaj izmješta, usporava i smanjuje iz centara. Ovo rješenje, koje pokazuje da se ponovo struka nije pitala, već isključivo politika, nažalost podsjeća na liniju razgraničenja, kao u ratu - mišljenja je Popovac.

Iz Gradske uprave Mostar poslali su obavijest o tome da su radovi na Španskom trgu u punom jeku.


Spomen vojnicima

- Projektom je predviđeno da se privremeni kružni tok zamijeni tzv. dvotračnim turborotorom, u skladu s projektnom dokumentacijom koju je izradila „Integra“. Odabrani dobavljač u postupku javne nabavke je preduzeće „HP Investing“. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om je 1.051.519,27 KM - naveli su.

Ovaj trg je 1995. godine ponio ime u spomen na poginule španske vojnike, njih 21, koliko ih je stradalo u redovima međunarodnih vojnih snaga u mirovnoj misiji u BiH.


Ovako bi Španski trg trebao izgle dati. Avaz

U njegovu rekonstrukciju uloženo je 960.000 KM, od čega je Grad Mostar izdvojio 250.000 KM, a ostatak UNDP i UNESCO u okviru programa „Kultura za razvoj“, koji je finansiran sredstvima vlade Kraljevine Španije.


Kraj radova 15. jula

Mostarci, ali i brojni turisti će usred sezone morati imati debele živce jer, kako su kazali iz Gradske uprave, očekivani rok završetka radova je 15. juli. Naveli su i da je garantni rok za izvedene radove dvije, a za rasvjetna tijela pet godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.