NAJAVLJENA TRI JAVNA SKUPA

PU Prijedor uputila apel: Ponašajte se mirno i tolerantno

Treći skup je od 12.00 do 13.00 sati u organizaciji fizičkog lica ispred Građanske inicijative "Jer me se tiče" povodom sjećanja na pogibije civilnih žrtava u prethodnom ratu na području Prijedora

Treći skup je od 12.00 do 13.00 sati. Avaz

H. J. I.

31.5.2022

Policijska uprava Prijedor je, povodom javih skupova u ovom gradu najavljenih za danas, pozvala građane da tokom njihovog održavanja ne ugrožavaju svoju i bezbjednost drugih, te da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu i da se ponašaju u skladu sa zakonskim propisima.

- Pozivamo građane, učesnike javnih okupljanja, organizatore i rukovodioce mirnih okupljanja da, prije svega, kroz mirno i tolerantno ponašanje na skupovima u potpunosti obezbijede sprovođenje samog cilja okupljanja, ali i sprovođenje mjera i ograničenja koja je naložila Policijska uprava Prijedor - saopćeno je danas iz ove uprave.


Najavljena tri javna skupa

Iz Policijske uprave Prijedor pozvali su predstavnike medija koji će pratiti skupove da u skladu sa postojećim propisima nose vidljivo istaknute novinarske akreditacije, kako bi identifikacija od ovlaštenih osoba bila lakša, imajući u vidu da će na mjestima održavanja skupova biti veliki broj građana.

U saopćenju se navodi da su za danas najavljena tri javna skupa na Trgu majora Zorana Karlice.

- Prvi skup je od 8.00 do 9.00 sati povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv duvanskog dima, a drugi od 10.00 do 11.00 sati u organizaciji Omladinske organizacije "Princip" povodom proslave rođendana predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i vlasnika "Pinka" Željka Mitrovića, kao i proslave pet godina od inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Treći skup je od 12.00 do 13.00 sati u organizaciji fizičkog lica ispred Građanske inicijative "Jer me se tiče" povodom sjećanja na pogibije civilnih žrtava u prethodnom ratu na području Prijedora - navodi se u saopćenju PU Prijedor.


Ubijeno je 3.176 osoba

Podsjećamo, danas se u ovom gradu obilježava Dan bijelih traka, sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana.

Vlasti bosanskih Srba su u Prijedoru 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Za ove zločine, Tribunal je osudio ukupno 18 osoba na 276 godina zatvora. Nastavljajući procesuiranja za zločine u Prijedoru, u Sudu BiH je osuđeno 20 osoba na ukupno 352 godine zatvora, dok je devet osoba oslobođeno optužbi. Neki predmeti procesuirani su u Banjoj Luci i Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.