GENERALNA SEKRETARKA

Bregu: Regionalna saradnja je složena i teška, ali predstavlja put naprijed

Naša je stvarnost danas drastično drugačija, sa ratom u Ukrajini i njegovim negativnim posljedicama, rekla je Bregu

Majlinda Bregu i Kristijan Šmit. AGENCIJE

A. O.

31.5.2022

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu učestvovala je na kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Roterdamu.

EPP treba odobriti Dokument o stajalištu o zapadnom Balkanu u kome se pozdravljaju i pohvaljuju regionalna postignuća koja je omogućilo i predvodilo Vijeće za regionalnu saradnju.


Više cijene energenata

- Naša je stvarnost danas drastično drugačija, sa ratom u Ukrajini i njegovim negativnim posljedicama, koji dodatno pogoršava dva trenda koja su se već i ranije nazirala, a to su usporen rast i inflacija. Ilustracije radi, cijene hrane i pića su povećane od 7 posto u Albaniji do 13 posto u Srbiji. Predviđa se da će ukupna inflacija u 2022. godini dostići ogromnih 6,3 posto. Osim inflacije i viših cijena energenata i hrane, ekonomski uticaj se osjeti i kroz poremećaje u lancima snabdijevanja, trgovini, investicijama, finansijskim i turističkim tokovima, kao i neizvjesnosti za investitore - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na kongresu Evropske narodne stranke (EPP) danas u Roterdamu.

Generalna sekretarka Bregu je govorila u okviru diskusije na visokom nivou pod nazivom „Kafa sa Balkanom EPP-a: Rat Rusije i njegovi uticaju na region zapadnog Balkana“, zajedno sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Kristijanom Šmitom (Christianom Schmidtom), šeficom Radne grupe za zapadni Balkan u Odjelu za strateške komunikacije i predviđanja Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Jasnom Jelisić i sekretarom za vanjske poslove Evropske narodne stranke Patrikom Volerom (Patrickom Vollerom).

Oslanjanje zapadnog Balkana na Rusiju i Ukrajinu u trgovini robom iznosi 6,5 posto. Evropska unija je, međutim, i dalje najveći trgovinski partner i investitor u našem regionu. Ipak, po prvi put u osam izadanja Balkan barometra sada imamo negativan trend podrške integraciji u Evropsku uniju, odnosno samo 60 posto građana zapadnog Balkana smatra da je članstvo u EU dobra stvar, dok je prošle godine ova podrška iznosila 62 posto. U tom smislu, vidi se povećanje pesimizma među građanima da se njihova ekonomija nikada neće pridružiti Evropskoj uniji. Prošle godine je to bilo 22, a sada je 28 posto.


Dijagnostika je jasna

- Dijagnostika je jasna i nije dobra. Naime, imamo spoj negativnih rizika i rata, povećanja cijena hrane i energije, inflacije, što me tjera da se naglas zapitam da li će ovaj scenarij krize ukoliko do njega dođe uz bilaterlana pitanja, eskaliranje tenzija tokom izbora ili odgađanje otvaranja pregovora za pristupanje Evropskoj uniji stvoriti toliki broj rizika da će napraviti teren idealan da se ekonomski i politički nacionalizam ukorijeni i cvjeta - dodala je Bregu.

Regionalna saradnja se i dalje izuzetno cijeni. Naime, prema Balkan barometru 2022, 76 posto građana se slaže da regionalna saradnja može doprinijeti boljoj političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u njihovoj ekonomiji.

- Za promjene će trebati vremena. Svima će nam trebati jaka koordinacija i reforme na izgradnji dugoročne otpornosti, kao i udružen pristup donošenju politika kojim se mogu rješavati složeni, uzajamno povezani izazovi i izbalansirati kompromisi između ekonomskih, društvenih i okolišnih ciljeva. Zajedničkih. Regionalna saradnja je složena i teška, ali predstavlja put naprijed - zaključila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju.

Skupština EPP-a treba odobriti Dokument o stajalištu o zapadnom Balkanu u kome se pozdavlja sofijska Deklaracija o Zelenom programu za zapadni Balkan, Program Zapadnog Balkana za inovacije, kao i Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, te se pohvaljuju regionalna postignuća, a posebno ona koja je predvodilo Vijeće za regionalnu saradnju, kao što je stupanje na snagu Sporazuma o smanjenju cijena rominga u regionu zapadnog Balkana u julu 2021. godine, čime je povećana mobilnost i integracija u regionu, a koji predstavlja jasnu korist za sve građane i pokazuje šta se može postići kada se udruže snage. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.