ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Komšić sa Dendiasom: Grčka iskazala podršku BiH na njenom EU i NATO putu

Dendias je informisao Komšića o aktivnostima izgradnje novog plinskog koridora pod nazivom TAP, na bazi zemnog i tečnog plina, a koji se može produžiti i prema zemljama zapadnog Balkana

Željko Komšić i Nikos Dendias. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

31.5.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Grčke Nikosa Dendiasa.

Sagovornici su tokom susreta razgovarali o odnosima Bosne i Hercegovine i Grčke koji su odlični i prijateljski na bilateralnom i multilateralnom nivou, bez otvorenih pitanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

- U oblasti turizma konstatirano je da je uočen značajan napredak u obje zemlje s trendom rasta broja turista, kako u Bosni i Hercegovini tako i Grčkoj. Posebno je istaknuto i to da se treba poboljšati trgovinska razmjena, koja je ocijenjena kao relativno mala i nedovoljna.

Ministar Dendias informirao je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o aktivnostima izgradnje novog plinskog koridora pod nazivom TAP, na bazi zemnog i tečnog plina, a koji se može produžiti i prema zemljama zapadnog Balkana, čime bi bila omogućena neovisnost o ruskom plinu. Bilo je govora i o drugim projektima u vezi s transportom električne energije, a sve u svrhu osnaživanja infrastrukturne povezanosti dviju zemlja.

Razgovarano je i o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, zatim agresiji Rusije na Ukrajinu, te kako se sve to odražava na Evropsku uniju i na zemlje zapadnog Balkana.


Tokom sastanka u zgradi Predsjedništva BiH. Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić informirao je ministra Dendiasa o stanju u BiH i ponovio svoj čvrst stav da je od egzistencijalnog značaja za našu zemlju pristupanje NATO-u i EU, što će osigurati našim građanima sigurnost, prosperitet, vladavinu prava i demokratske vrijednosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ministar Dendias je ponovio podršku Grčke Bosni i Hercegovini na njenom EU i NATO putu, te da njegova zemlja neće podržati niti prihvatiti ideje o secesiji bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih poslova Republike Grčke boravi u BiH u sklopu posjete zemljama zapadnog Balkana, a uoči Samita lidera jugoistočne Evrope o dešavanjima u regiji, s akcentom na ukrajinsku krizu i o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, koji će biti održan 10. juna - navodi se u saopćenju Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.