O VJERSKIM SLOBODAMA

Stejt Department u godišnjem izvještaju komentarisao stav SDA o mjestima nazvanim po nacističkim saradnicima

Stranka demokratske akcije (SDA) sa bošnjačkom većinom, koja je glasala za nju, promijenila je svoj stav i kritikovala inicijativu za uvrštavanje Bošnjaka na listu saradnika nacista, navodi se

Stejt Department: BiH u izvještaju, opet ne po dobrom. Agencije

Piše: N. Aj.

3.6.2022

Ured za međunarodne vjerske slobode američkog Stejt Departmenta objavio je izvještaj o vjerskim slobodama u svijetu za 2021. godinu. Naravno da je i Bosna i Hercegovina našla svoje mjesto u njemu, opet ne po dobrom.

U opisu o našoj državi stoji i to da u BiH "postoji jaka korelacija između etničke pripadnosti i vjere".

- Srbi u BiH su prvenstveno povezani sa SPC, a bh. Hrvati s Katoličkom crkvom. Bošnjaci su pretežno muslimani. Jevrejska zajednica procjenjuje da ima 1.000 članova, od kojih većina živi u Sarajevu. Većina srpskih pravoslavaca živi u RS, a većina muslimana i katolika u Federaciji. Protestantske i većina drugih malih vjerskih zajednica imaju najveće članstvo u Sarajevu i Banjoj Luci – navodi se.

Također, pažnju su posvetili nazivima ulica koje nose ime po nacističkim saradnicima.

- Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je 11. januara neobavezujuću rezoluciju koju je predložio poslanik Damir Arnaut iz Naše stranke o preimenovanju ulica, trgova, parkova, škola i drugih mjesta koje odavala počast nacističkim saradnicima iz Drugog svjetskog rata u imena koja priznaje priznaje Centar za sjećanje na Holokaust Yad Vashem. 

Rezolucija je bila neobavezujuća, jer bi lokalne općine, a ne parlament, imale ovlasti da je implementiraju. Ubrzo nakon donošenja rezolucije, Stranka demokratske akcije (SDA) sa bošnjačkom većinom, koja je glasala za nju, promijenila je svoj stav i kritikovala inicijativu za uvrštavanje Bošnjaka na listu saradnika nacista. 

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da izbore koje su napravili bošnjački nacistički saradnici Husein Đozo, Mustafa Busuladžić i hafiz Muhamed Pandža treba vrednovati u njihovom "globalnom i historijskom kontekstu". Štampa sklona SDA označila je Arnauta kao izdajnika i branila Bošnjake koji su radili sa nacistima. Dom naroda BiH nije postupio po rezoluciji do kraja godine – navodi se u izvještaju.


Isječak iz izvještaja Stejt Departmenta. State Department

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.