POREZNA UPRAVA FBIH

U 74 kontrole izrečene kazne u iznosu 86 hiljada KM

U izvršenim kontrolama otkriveno je 10 neprijavljenih radnika

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora. ILUSTRACIJA

A. O.

3.6.2022

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Mostar jučer su izvršili 74 inspekcijske kontrole takozvane akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području Mostara, Stoca, Čitluka, Konjica, Prozora, te sarajevskih općina: Centar, Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža i Hadžići, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U izvršenim kontrolama otkriveno je 10 neprijavljenih radnika, 18 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, jedan obveznik koji nije imao fiskaliziran fiskalni uređaj i dva objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je šest objekata, a u 30 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 86.000,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.