PACIJENTI ZABRINUTI

KCUS nema zalihe lijeka Efavirenz za terapiju protiv HIV-a

Ako sada jednog od ovih lijekova nema, onda trebalo naći neki drugi lijek i mjeriti da li je to efikasno ili ne, rekao je Trampuž

Koristi se zamjenska terapija. Agencije

A. K. / N1

4.6.2022

Na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu nema zaliha lijeka Efavirenz, jednog od lijekova koji se koristi kao terapija za osobe zaražene virusom HIV. Pacijenti u međuvremenu koriste zamjenske terapije, čije je redovno snabdijevanje također upitno.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja nema odgovora na pitanje gdje je nastao problem. Doktori sa KCUS-a kažu, lijek je trebao biti isporučen još početkom maja, javlja N1.


Nagla potrošnja

- Raniji je sistem bio da KCUS preko svoje apoteke trebuje lijekve, da direktno nabavlja a onda da to Fond refundira, sada je sistem malo drugačiji dakle mi šaljemo zahtjeve ZZO koji u suštini odobri svaki naš zahtjev međutim onda dolazi do kašnjenja jer oni trebaju da raspišu tender zaista tu proceduru ne znam, nakon tendera treba da potpišu ugovore, pa onda dolazi do situacija da i oni koji su potpisali ugovore, ne mogu nabaviti od dobavljača/proizvođača taj lijek, uglavnom na kraju dolazimo u situaciju da lijekova koji su nama potrebni nemamo na stanju - kazao je Rusmir Baljić, infektolog (KCUS)

Kako je rečeno doktorima sa KCUS-a, zbog iznenadnog povećanja broja oboljelih od HIV-a, došlo je do nagle potrošnje određenih lijekova, zbog čega dobavljač nije u mogućnosti isporučiti jedan od njih. Zamjensku terapiju odobrila je Komisija federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja. Koja jeste adekvatna, kažu specijalisti, ali se pacijent mora pratiti.


Naći zamjenu

- Ako sada jednog od ovih lijekova nema, onda trebalo naći neki drugi lijek i mjeriti da li je to efikasno ili ne. Nije toliko tragično ako se to napravi ali treba da to rade stručnjaci, zajedno da pacijentima, i da što brže opet dobiju one lijekove koji su dobivali ranije - kazao je Andrej Trampuž, infektolog iz bolnice “Charite” u Berlinu.

Pacijenti ne mogu i ne smiju biti bez terapije. Doživna je i nužna. U suprotnom, prijeti im pogoršanje zdravstvenog stanja. Svakodnevno, kažu ljekari sa KCUS-a, zabrinuti dolaze u tu zdravstvenu instituciju. I jedni i drugi nadaju se da će lijek Efavirenz, koji je za državu i jeftiniji, uskoro biti dostupan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.