AVAZ NA LICU MJESTA

Mostarci pobjegli iz grada, turisti se hladili u plićaku Neretve

Brojni objekti već nekoliko dana rade dvokratno

Piše: M.Sm.

5.6.2022

Danas u Mostaru: Rashlađivanje u Neretvi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Dolaskom vrućina u Mostaru je na snazi pravilo: „Drž'se hlada“. 

Brojni Mostarci su spas od prvog vrelog vikenda, uglavnom, potražili  na moru ili na planinskim izletištima te rijekama i bazenima u drugim hercegovačkim mjestima.


Visoke temperature

Mostarci su, naime, godinama uskraćeni za kupanje u rijeci Neretvi, jer, famozni kolektori i prečistač otpadnih voda još nisu u funkciji.

Također, omiljeno kupalište na rijeci Bunici, odnosno, Sportsko-rekreacijski centar koji je nadaleko bio poznat, većina građana zaobilazi zbog njegove potpune devastacije, a koje vlasti, očito, ne žele obnavljati.

Tako je najveći grad na Neretvi gdje je danas u 15 sati prema podacima Federalnog hidrometeološkog zavoda (FHMZ) izmjereno 35 stepeni, već od podne, praktično, pust.

Ko nije skoknuo do mora

Oni koji nisu uspjeli skoknuti do mora, od vrućine su se sklonili u svoje klimatizirane domove. Brojni objekti, pogotovo, ugostiteljski, već nekoliko dana rade dvokratno.

Samo je u staroj gradskoj jezgri, kako je to uobičajeno, tokom ljeta, gužva, a sudeći prema onome što smo zabilježili, mnogima je zasmetala mostarska vrelina, pa su se rashlađivali u plićaku Neretve na platou ispod Starog mosta i na ušću rijeke Radobolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.