U POSJETI ZOO VRTU

Kako su smirili magarca koji je uznemiravao čak i komšije

Počeo je veoma čudno da se ponaša, oglašavao se na neobičan način, kaže Hamza

Piše: N. Ć.

6.6.2022

U Pionirskoj najviše uživaju mališani - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Nakon dvije pandemijske godine Pionirska dolina, omiljeno mjesto mališana, konačno je oživjela, u šta se uvjerila i ekipa „Avaza“ tokom posjete ovom ZOO vrtu. Ova bogata oaza mira ima veoma važnu ulogu u životima Sarajlija i turista, pravo je mjesto za odmor, rekreaciju i edukaciju svih generacija.

Stručna saradnica za informiranje iz preduzeća „Park“ Aldijana Hamza kazala je za „Avaz“ da je u posljednjih mjesec povećan broj posjetilaca.


Težak period

- Itekako nam je značajan početak sezone jer smo konačno „prodisali“ nakon pandemije koronavirusa. Za nas je to bio veoma težak period iz razloga što nismo znali možemo li mi ugroziti životinje ili one nas. Imamo više od 35 vrsta i 250 životinja koje svakodnevno uveseljavaju mališane - navela je Hamza.

ZOO vrt je bogatiji za nekoliko prekrasnih "bebica" lama, paunova, američkih rakuna, magaraca, patuljastih koza, eland antilopa, a bizon Ivan otvorio je „vrtić“. Najstarije od svih mladunčadi je magarac, a priča njegovih roditelja je vrlo zanimljiva.

- Njegov otac je boravio s drugim magarcem u nastambi prije dvije godine. Odjednom je počeo čudno da se ponaša, oglašavao se na veoma neobičan način i smetao je mnogim komšijama koje su nas zvale i pitale šta mu se dešava. Počeli smo tražiti razloge njegovog čudnog ponašanja i ustanovili smo da mu treba „djevojka“. Doveli smo mu „djevojku“ i otad se naš magarac ne čuje. Sada je već postao i tata i čuva svoje mladunče, rođeno krajem prošle godine, a, ako je suditi po maminom stomaku, mogli bismo očekivati još jednu prinovu - ispričala je Hamza.

Crvene liste

Životinje su zahtjevne za održavanje, a iz Pionirske doline kažu da su spremni za dolazak ljeta i visokih temperatura.

 - Imamo sasvim dovoljno hrane za životinje, također i radnika koji hrane naše životinje i uređuju park. Nedavno smo sve očistili i hortikulturno uredili, a naš ZOO vrt je mjesto na kojem žive i svoju vrstu produžavaju životinje koje se nalaze na crvenim listama, koje su u prirodnim staništima, nažalost, ugrožene ljudskim faktorom - kazala je Hamza.

Karta za odrasle osobe je 3 KM, za djecu između pet i 15 godina 2,50 KM, a mališani mlađi od pet godina imaju priliku besplatno posjetiti Pionirsku dolinu. Vrata ovog zabavnog centra otvorena su već od 8 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.