OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE

Nusret Aganović za "Avaz": Poginuli borci su u patikama izgurali pobjedu, ne smijemo ih nikada zaboraviti

Nas je bilo dovoljno boraca, šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida, da mi obilježimo ovaj datum, rekao je Aganović

Piše: A. Ovčina

8.6.2022

Učenici marširaju - Avaz
Građani obilježili godišnjicu - Avaz
Sa obilježavanja - Avaz
Odata počast borcima - Avaz
Učenici marširaju u Hrasnom - Avaz
+3

Udruženje „1. Slavna-Viteška brigada“ Sarajevo danas je obilježilo 30. godišnjicu od zauzimanja Orlića, Volujaka i Arnautke na Žuči. 

Jutros je na spomen-obilježljima Pofalići-Dom Hum, Velešići, Šehadskom Mezarju Kovači, kota Orlić, u Hrasnom i Hrasnom brdu položeno cvijeć i odata počast poginulim borcima.

Predsjednik Udruženja „1. slavna – 111. viteška brigada“ Nusret Aganović prisjetio se za „Avaz“ tog kobnog dana i žestokih napada agresora.


Morali se povući

- Pošto je Pofalićka bitka bila jedna od posretača za daljnje jedinice Armije Republike BiH odred "Pofalići 1" i "Velešićki odred" su učestvovali u Orliću na obilježavanju, odnosno zauzimanju tog djela koji su agresori zauzeli i uz pomoć JNA. Branioci Pofalića, Velešića, Novog Grada, Kobilje Glave i Vogošće uspjeli su 8. juna da oslobode Orlić, najveću kotu na tom dijelu, kota 876 i otjerali neprijatelja u zadnji položaj gdje nije mogao vidjeti Sarajevo, nije mogao granatirati Sarajevo sa 60-kama, već je morao u zadnji položaj otići i mnogo je stanovništvo odahnulo od tog momenta – rekao je on.

Prisjeća se kako su tog jutra uspjeli krenuti 04:30 sati. Padala je kiša cijeli dan.

- Uspjeli smo navečer u četiri sata pomjeriti neprijatelja, zauzeti te položaje i ti položaji nisu nikad pali – rekao je Aganović.


Šehidi se ne smiju zaboraviti

Dodao je da su danas imali aktivnost obilježavanja i obilazak mjesta pogibije.

- Djeca koja idu iz škole Hrasno krenuli su marširati stazama boraca oslobodilaca Hrasnog brda i mi idemo da to obilježimo i drago nam je što je ovakvo stanje, jer naši političari nisu ništa naučili. Oni samo hodaju, ne interesuju ih ovih datumi. Nas interesuju. Nas je bilo dovoljno boraca, šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida, da mi obilježimo ovaj datum – rekao je Aganović.

Dodao je da je poruka mlađim generacijama da ne smiju zaboraviti šehide, poginule borce koji su u patikama izgurali pobjedu nad četvrom silom Evrope.

- Mi se moramo sjećati njih i da za njihove porodice obezbijedimo bolje uslove, da se šehidska djeca zaposle, da nema diskriminacije, jer prošlo je dovoljno vremena da se oni zaposle. Međutim, naše institucije to izbjegavaju – zaključio je Nusret Aganović za portal „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.