MEMORIJALNI CENTAR

Konferencija "Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu"

Konferenciji su prisustvovali predstavnici vlada, općina, udruženja i lokalne samouprave iz cijele Bone i Hercegovine

Piše: S. Smajlović

8.6.2022

Sa današnje konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U organizaciji Memorijlanog centra Srebrenica Potočari, danas je u Kulturnom centru Srebrenica održana konferencija "Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu", te prezentovani ostvareni rezultati Memorijalnog centra u protekle dvije godine.


Položili cvijeće i odali počast žrtvama

Konferenciji su prisustvovali predstavnici vlada, općina, udruženja i lokalne samouprave iz cijele Bone i Hercegovine. Učesnici konferencije su položili cvijeće i odali počast svim žrtvama genocida.

- Danas smo ponosni na postignute rezultate u oblasti istraživanja genocida, razvoja novih metodoloških pristupa, audio-video produkcija i usmene historije žrtava genocida. Uspjeli smo da razvijemo naše kapacitete i dobijemo pozitivne ocjene međunarodnih i domaćih dinatora - istakao je na konferenciji Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

Naglasio je da je Srebrenica mjesto u koje se vraćamo. 

- Svakog dana stotine đaka i studenata iz cijele BiH dolaze ovdje. Mi smo tu, potomci žrtava genocida su tu, grade svoje živote i svojim postojanjem prokose onima koji su htjeli da nas unište.


Svečano otvorena upravna zgrada

Po završetku konferencije u Memorijalnom centru Potočari svečano je otvorena upravna zgrada, za čiju obnovu je zavod za izgradanju Kantona Sarajevo obezbijedio više od milion maraka. Potpisana je i platforma "Genocid i Srebrenica: Saradnja za istinu".

Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, kaže da se iz gradskog budžeta svake godine za projekte Memorijalnog centra izdvaja 50.000 maraka, ne računajući pomoć za komemoraciju svakog 11. jula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.