EVROPSKI KOMESAR

Varhelji: Otvoreni Balkan može ubrzati put regiona ka Evropskoj uniji

Mislim da Otvoreni Balkan nije samo dobra ideja, to je mogućnost da region promijeni realnost, rekao je Varhelji

Sa današnjeg događaja. ANADOLIJA

A. O.

8.6.2022

Evropski komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji (Varhelyi) izjavio je da inicijativa Otvoreni Balkan može biti mogućnost za ubrzavanje puta regiona ka Evropskoj uniji. 

- Mislim da Otvoreni Balkan nije samo dobra ideja, to je mogućnost da region promijeni realnost, da prevaziđe izazove pred kojima se nalazi. Ta inicijativa može biti mogućnost za ubrzavanje puta ka EU - rekao je Varhelji na samitu Otvorenog Balkana u Ohridu.

Dodao je da mu je bilo drago kada je prvi put čuo za ideju Malog Šengena odnosno Otvorenog Balkana jer je, kao važno postignuće, potekla iz samog regiona, a ne od EU ili SAD-a.

Varhelji je izrazio uverenje da region može stvoriti jednu trećinu svog BDP-a samo integracijom, za šta postoji potencijal.

Podsjećamo, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar (Escobar) rekao je da SAD podržavaju Otvoreni Balkan kao ekonomsku inicijativu, usmjerenu na stvaranje većih mogućnosti za ljude u regionu.

- SAD podržavaju da Otvoreni Balkan ostane ekonomska inicijativa. To nije politički projekt, već važan ekonomski projekat i važno je da to ostane i da se fokusiramo na stvaranje mogućnosti za ljude u regionu - rekao je Eskobar u videoobraćanju učesnicima samita Otvorenog Balkana u Ohridu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.