SAOPĆENJE

HNS: OHR udaljava BiH od EU i vodi je u protektorat

BiH nametanjem odluka stranaca neće postati ni funkcionalnija ni demokratičnija država, rekli su iz HNS-a

HNS: OHR udaljava BiH od EU i vodi je u protektorat. AVAZ

S. S.

8.6.2022

Nametanje bilo kakvih odluka, ili bilo kakvo korištenje Bonske ovlasti, posebno donesena odluka gospodina Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) o finansiranju izbora, govori nam da se poništava suverenitet države Bosne i Hercegovine, piše u saopćenju HNS-a.

- BiH nametanjem odluka stranaca neće postati ni funkcionalnija ni demokratičnija država. Jednoglasna odluka Vijeća ministara BiH, kao službenog, legalnog i legitimnog tijela, za koju su glasali svi ministri u Vijeću ministara te usvojili nacrt budžeta, nejasnom intervecijom visokog predstavnika stavlja se van zakona, odnosno van snage, zbog pritisaka političkog Sarajeva - navodi se u saopćenju.

Pozvali HNS na odgovornost

Hrvatski narodni sabor se od početka zalagao "za proces koji će biti u skladu sa svim zakonski previđenim procedurama, što je naš jasno artikuliran stav utemeljen na vladavini zakona." HNS smatra da nije tačno da nema novca, nego kad se usvoji budžet, cijeli iznos za će biti pokriven.

- Pozivamo OHR da preuzme svu odgovornost za ovaj čin, kao i da ubuduće donosi sve Odluke, ako nam već Vijeće ministara kao institucija nije potrebna. Podsjećamo, Evropska komisija je službeno kao jedan od prioritetnih uvjeta navela gašenje Ureda visokog predstavnika kroz sljedeće razdoblje, i upravo to, jedan je od ključnih zadataka novog Visokog predstavnika, gospodina Šmita (Schmidt) - navodi HNS.

Podrška Bevandi

Hrvatski narodni sabor kaže da "neće više podržavati alibi politiku u BiH."

- Jednako tako, iskreno se nadamo kako su ovo zadnje odluke donesene preko Ureda visokog predstavnika i Bonskih ovlasti. Inače, ovo će biti samo predigra onoga što možemo očekivati nakon izbora. Moramo prestati s ovakvom praksom koja nanosi ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti kao i EU prespektivi. Hrvatski narodni sabor daje punu podršku zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi na insistiranju poštivanja zakonitosti i nedopuštanja vaninstitucionalnog djelovanja pojednicima, strankama, pa ni Uredu visokog predstavnika - dodaje HNS.

Rekli su da upozoravaju Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je tijelo uspostavljeno zakonom, te po tome zakonu mora funkcionisati i donositi odluke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.