ZAKLJUČCI PREDSJEDNIŠTVA

Narod i Pravda: Podrška Jusufu Arifagiću, zajednički nastup u RS-u onemogućila je SDA

Na sjednici je razmatrano niz važnih pitanja među kojima se posebno ističe problem zajedničkog nastupa probosanskih snaga na području bosanskohercegovačkog entiteta RS

Sa današnjeg Predsjedništva stranke. NiP

H. J. I.

10.6.2022

Predsjedništvo Naroda i Pravde održalo je u Sarajevu svoju Petu redovnu sjednicu. Na sjednici je razmatrano niz važnih pitanja među kojima se posebno ističe problem zajedničkog nastupa probosanskih snaga na području bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

1. Pozdravljamo odluku Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da iskoristi Bonska ovlaštenja i Centralnoj izbornoj komisiji BiH osigura sredstva za provedbu općih izbora u oktobru ove godine.

2. Također, Narod i Pravda pozdravlja posljednje međunarodne sankcije i proširivanje spiska osoba koje su stavljene na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država, kojima se jasno sankcioniraju politike konflikta, secesionizma, blokiranja institucija i antiustavnog djelovanja. Sjedinjene Američke Države još jednom su pokazale da su ključni i strateški partner Bosne i Hercegovine.


NiP će podržati kandidaturu Arifagića

3. Kada je riječ o učešću na izborima u bh. entitetu RS, Narod i Pravda izražava svoje žaljenje što samoprozvani predvodnici koalicije probosanskih stranaka u RS (prvenstveno SDA) nisu prihvatili usvajanje principa kao osnov koaliranja. Podsjećamo, Narod i Pravda je prijedlog principa za uvrštavanje u Sporazum probosanskog bloka u RS-u još u novembru prošle godine dostavila svim učesnicima u pregovorima, koji između ostalog sadrže i to da kandidati moraju biti oni koji žive i rade u RS-u, da ne mogu biti u bilo kojem obliku sukoba interesa, da prije kandidature moraju priložiti imovinski karton i informacije o porijeklu imovine, da ne mogu biti oni koji su pravomoćno presuđeni za bilo koje djelo zloupotrebe javne funkcije niti oni čija je reputacija narušena dokazanim aferama, posebno u oblasti pomoći povratnicima kroz bilo koji vid zloupotreba ili malverzacija, te da to moraju biti osobe s ugledom u društvu i istaknutim ličnim integritetom itd.

4. Stoga, Narod i Pravda, držeći se svojih principa političkog djelovanja, a istovremeno ne želeći dovesti do rasipanja podrške i slabljenja ukupnog izbornog rezultata i jedinstvenog nastupa – najvjerovatnije neće praviti svoje liste, a ostavit će mogućnost svome članstvu i simpatizerima da biraju ponuđene kandidate, isključivo u skladu sa naprijed navedenim principima. Shodno tome, kada je riječ o poziciji potpredsjednika RS, Narod i Pravda će podržati kandidata Jusufa Arifagića, koji živi u Prijedoru, koji je uspješan privrednik, bivši logoraš, borac za Bosnu i Hercegovinu, i osoba s ličnim integritetom.


Sastanak lidera 12 stranaka u Briselu

5. Narod i Pravda pozdravlja organizaciju sastanka lidera 12 stranaka u Briselu, na kojem će učestvovati i predsjednik Elmedin Konaković, a koji, između ostalog, ima za cilj razgovor o unapređenju evropskog puta Bosne i Hercegovine, smanjivanje tenzija među političkim strankama i promoviranje stabilnosti i funkcionalnosti države, te ubrzavanje ključnih reformi za zemlju na putu evropskih integracija.

6. Zabrinjava nas činjenica da se član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović bavi blokadama kantonalnih antikorupcijskih rješenja u oblasti javnih nabavki, pokušavajući pred Ustavnim sudom BiH osporiti Uredbu o dodatnoj kontroli javnih nabavki Kantona Sarajevo, u čijem su kreiranju i implementaciji učestvovali i predstavnici Agencije za javne nabavke BiH i koju je svojevremeno podržavala i ministrica pravde KS iz Stranke demokratske akcije (SDA), iz koje dolazi i gospodin Džeferović. Umjesto da gradi međunarodna strateška partnerstva i poboljšava odnose sa prijateljskim zemljama, gospodin Džeferović svojim postupcima izaziva i nailazi na javne osude međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju NiP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.