PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović se prisjetio osmero hrvatske djece ubijene u Vitezu, tvrdi da su ih ubili vojnici Armije RBiH

Oni su izašli iz skloništa igrati se na košarkaškom terenu, jer je dan ranije, kako navode bilo potpisano primirje

Zoran Milanović. AGENCIJE

Fena

10.6.2022

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas se prisjetio masakra nad osmero hrvatske djece koja su na današnji dan 10. juna 1993. u Vitezu u središnjoj Bosni poginula od projektila ispaljenog s položaja Armije BiH i upozorio kako on kaže da za taj zločin još nitko nije odgovarao, navode iz njegove kancelarije.

- Razorna granata prekinula je osam nevinih života. Za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini jedan je to od najtužnijih događaja u novijoj historiji, zločin za koji niko nije odgovarao - naveo je hrvatski predsjednik na svom Twitter nalogu.

Podsjetimo, najmlađa žrtva zločina koji se dogodio u predvečerje 10. juna 1993. godine bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin 12-godišnji brat Velimir, te još šestero djece, brat i sestra Milan i Sanja Garić, Dragan Ramljak, Dražen Čečura, Boris Antičević i Sanja Križanović.

Oni su izašli iz skloništa igrati se na košarkaškom terenu, jer je dan ranije, kako navode bilo potpisano primirje Armije BiH i Hrvatskoga vijeća odbrane.

Tada je iznenada ispaljen minobacački projektil s položaja Armije BiH koji je pao na samo igralište. Od eksplozije petero djece je odmah preminulo, a još troje u bolnici, dok je šestero pretrpjelo teške tjelesne povrede.

Za ovaj zločin do danas niko nije procesuiran. Tužilaštvo BiH još uvijek vodi istragu, tvrdi Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.