AVAZ NA LICU MJESTA

Britanska ambasada organizirala svečani prijem povodom rođendana i jubileja Elizabete II

Ujedno se obilježilo i 30 godina diplomatskih odnosa između Ujedinjenog kraljevstva i BiH, kao i završetak četverogodisnjeg mandata britanskog ambasadora Metjua Filda

Piše: A. Kukić

10.6.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+24

Britanske ambasada u BiH organizirala je svečani prijem povodom rođendana Njenog veličanstva kraljice Elizabete II, kao i platinastog jubileja, odnosno 70 godina vladavine kraljice.

Ujedno se obilježilo i 30 godina diplomatskih odnosa između Ujedinjenog kraljevstva i BiH, kao i završetak četverogodisnjeg mandata britanskog ambasadora Metjua Filda (Matthew Field).

Proslavi je prisustvovao veliki broj gostiju iz svih sfera bh. društva, te članovi Svepartijske parlamentarne grupe UK koji ove sedmice borave u BiH, među kojima je i Bob Stjuart (Stewart), bivši zapovjednik snaga UN-a u BiH.


Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Intoniranjem himne počela je proslava. Fild je poželio dobrodošlicu prisutnima na proslavu kraljičinog rođendana i zahvalio svima koji su učestvovali u organizaciji.

- Ovdje smo da proslavimo 70 godina vladavine kraljice. Ona je inspirisala generacije, 14 premijera, zvuči poznato i topla dobrodošlica svim premijerima koji su s nama večeras - rekao je Fild nakon čega su se prisutni nasmijali i dodao: 

- Sve sto je lijepo ima kraj, svakog gosta tri dana dosta, a ovaj ostade i 4 godine. Osjećali smo se kao kod kuće u svakom dijelu ove zemlje, sto smo vise davali, to smo vise dobivali. Kako sam upozorio svog nasljednika, dosadno mu neće biti nikad- rekao je Fild i dodao da definitivno nije bio ofsajd. 

Istakao je da je ponosan što rade na izgradnji prosperitetnije BiH.

- Mnogi od vas su danas ovdje i hvala vam na svemu što radite u, kako volimo ovdje reći, u realnom sektoru da bi sve bilo realno. Martina i ja smo došli ovdje jer smo vjerovali u BiH. Zbog vas smo ovdje, velikog broja ljudi koji rade da joj pomognu da bude uspješna. Dali ste mi ideje da mi u UK razumijemo sta možemo uraditi za BiH - zaključio je Fild. 

Na kraju govora je pozvao sve prisutne da nazdrave kraljičinom rođendanu.

Sa lica mjesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Goste su tokom večeri zabavljali  MoRS (Mostar Rock School) i bend Britanske ambasade u Sarajevu.

Gosti su također uživati u specifičnij britanskoj hrani i piću, a u čast Platinastog jubileja Kraljice Elizabete II Mrvica caffe & backery pripremila je novi okus sladoleda pod nazivom Eton Mess.

Podsjećamo, kraljica Elizabeta II ove godine je proslavila svoj 96. rođendan. Iako je rođena 21. aprila 1926. godine, njen rođendan nacija slavi početkom ljeta, organiziranjem velikih javnih proslava kojima je primarni cilj približavanje ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.