ALARMIRAO OHR I AMBASADE

Profesor Sandi Dizdarević za "Avaz": U HNK se stvaraju partokratske milicije

U slučaju da nacrt zakona o unutrašnjim poslovima HNK bude i usvojen u formi u kojoj je predložen, Dizdarević najavljuje podnošenje apelacije pred Ustavnim sudom FBiH.

Dizdarević: Obavijestio i OHR. Avaz

Piše: A. Bajramović

14.6.2022

U cilju, kako kaže, zaštite nauke i policijsko kriminalističke struke, profesor Sandi Dizdarević obavijestio je sve odjele za vladavinu prava stranih ambasada i OHR o pokušaju apsolutne politizacije policije u HNK. U slučaju da nacrt zakona o unutrašnjim poslovima HNK bude i usvojen u formi u kojoj je predložen, on najavljuje podnošenje apelacije pred Ustavnim sudom FBiH. 

Urušava se sistem

- Ovakvim prijedlogom zakonskih rješenja naša policija ide unazad 50 godina. Dakle, potpuno se urušava sistem depolitizacije, potpuno se urušava sistem operativne samostalnosti komesara i da budem vrlo precizan, čitav sistem izbora komesara, smjene, odluka koje komesar može donositi su pod političkim utjecajima – kazao nam je Dizdarević.

Nakon detaljne analize nacrta zakona on pojašnjava da je uvođenje funkcije zamjenika komesara policije samo politička farsa kojom se odstupa od reforme policije i gubi unificiranost u odnosu na druge kantonalne zakone.

- Komesar policije više neće moći donijeti nijednu odluku bez prethodne konsultacije sa ministrom, što je direktno miješanje politike u operativnu samostalnost komesara i policijski rad. S druge strane, bilo koja odluka komesara vezana za raspoređivanje srednjeg menadžmenta mora naići na saglasnost zamjenika komesara što jasno ukazuje na stvaranje partokratskih milicija, odnosno paralelnih sistema unutar policije koje se temelje na etno-nacionalnom političkom upravljanju – ističe Dizdarević.


Oduzeta ovlaštenja

Predloženim izmjenama politike i Nezavisni odbor nastoje pretvoriti u administrativno tijelo, jer po novim odredbama bi se, ako Vlada ne usvoji prijedlog Nezavisnog odbora za komesara, postupak izbora ponavljao.

- Nezavisnom odboru oduzeto je ovlaštenje o razmatranju smjene komesara na prijedlog ovlaštenih osoba, tako da prema novim zakonskim rješenjima ministar ima dispoziciju, kada ga komesar ne bude slušao, da pokrene njegovu smjenu. Time pozicija Komesara postaje potpuno obezvrijeđena – kaže Dizdarević.

Novim zakonskim rješenjima dosadašnja reforma policije bila bi obezvrijeđena, dodaje, a vrijeme, znanje, novac kojeg su međunarodne organizacije i ambasade uložile u reformu bile bi uništene.

- Izmjene i dopune imaju samo jedan cilj - potpunu kontrole nad policijskim radom. Za ovakve radnje prije nekoliko mjeseci imali smo prvostepenu presudu ministru u TK koji je zloupotrebljavajući svoj položaj pokušao uticati na komesara. U HNK to nastoje ostvariti pravnim nasiljem. Veoma je interesantno da ove izmjene nisu bile predmet javne rasprave, da u njihovom kreiranju nisu učestvovali stručnjaci već isključivo političari, pa je time i jasno da se radi o političkoj potrebi za kontrolom policije – zaključuje profesor Sandi Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.