DIREKTOR BHANSA

Primorac: Nastavlja se oporavak zračnog saobraćaja, naredne godine rast i do 10 posto

U prva dva mjeseca 2022. i dalje je bio vidljiv uticaj pandemije, dok je značajniji oporavak primjetan od marta, prvenstveno kao posljedica liberalizacije protivepidemijskih mjera, koja je uticala i na dostupnost ranih sezonskih turističkih putovanja

Davorin Primorac: Priželjkujemo ovakav razvoj situacije. FENA

S. S. / Fena

14.6.2022

Obim zračnog saobraćaja  u zračnom prostoru BiH je već u aprilu ove godine viši od onog koji je zabilježen u istom mjesecu 2019.godine, a prema pokazateljima koje trenutno imamo očekuje se da će se takav trend zadržati i u ostatku godine, što su vrlodobre informacije, izjavio je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Davorin Primorac.

Ipak, on ističe da je oporavak zračnog prometa od pandemije COVID-19 u Evropi bio nepredvidiv i da je išao prilično sporo. Glavni razlog su, dodaje, složene mjere i preduslovi za ulazak u pojedine zemlje. Ipak, od juna 2021. primjetan je značajniji oporavak u obimu zračnog saobraćaja, a pogotovo na jugoistočnom toku zračnog prometa kojem pripada BiH. Rat u Ukrajini nije značajnije uticao na to.

- Oporavak zračnog saobraćaja je, dakle, počeo u prošloj, a nastavio se u ovoj godini. U prva dva mjeseca 2022. i dalje je bio vidljiv uticaj pandemije, dok je značajniji oporavak primjetan od marta, prvenstveno kao posljedica liberalizacije protivepidemijskih mjera, koja je uticala i na dostupnost ranih sezonskih turističkih putovanja - navodi Primorac.

Rat u Ukrajini koji je počeo 24. februara ove godine je doveo do potpune suspenzije preleta preko Ukrajine, te polijetanja i slijetanja u Ukrajinu. Nadalje, velika većina evropskih zemalja je suspendirala ruske zračne kompanije. Međutim, obim zračnog saobraćaja u i iz Ukrajine preko zračnog prostora BiH, nije bio veliki pa ni promjene ruta kao posljedica obilaženja zračnog prostora Ukrajine, nisu značajnije uticale na intenzitet saobraćaja u zračnom prostoru BiH. Kako pojašnjava Primorac, uglavnom riječ o tokovima koji su sjeverno od zračnog prostora BiH.

Prognoze zračnog saobraćaja u narednim godinama su prilično povoljne prema Eurocontrol scenarijima za cijelu Evropu.

- Kada je o zračnom prostoru iznad BiH riječ, u narednoj godini se već prema baznom scenariju Eurocontrola očekuje 0,5% viši obim saobraćaja nego u 2019., dok prema najpovoljnijem od tri razrađena scenarija moguće povećanje dostiže čak 10%. Mi priželjkujemo upravo ovakav razvoj situacije - ističe Primorac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.