PREDSJEDNIK SINDIKATA

Husić objašnjava: Ne može 230 KM dobiti neko ko ne radi, rudari su zadovoljni povećanjem plaća

Imamo zabilježen slučaj da čovjek ne radi dvije godine, bavi se drugim poslom i javno, kroz videozapis, tvrdi kako nema namjeru da se vraća u rudnik, a vodi se kao zaposlenik

Husić: Minimalna plaća sad iznosi 1.000 KM. Arhiv

Piše: A. Kukić

14.6.2022

Svim rudarima u FBiH nedavno je povećana plaća za 230 KM, ipak pojavila su se negodovanja rudara koji tvrde kako plaća nije povećana svima za ovaj iznos. 

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH objašnjava za portal "Avaza" da se povećanje plata shodno dogovoru sindikata i vlasti provodi u skladu sa zakonom i propisima. 



Šire dezinformacije

Međutim, naglašava, do razlike u visini plaća dolazi zbog toga što se obračun ne vrši pod istim uvjetima za radnike koji rade i za one koji su na bolovanju, ili godišnjem odmoru.

Plaće su isplaćene u RMU "Kakanj" i RMU "Breza", a kako nam je Husić kazao radnici su zadovoljni, a plaća radnika u proizvodnom procesu nikad nije bila veća.

- Dezinformacije šire radnici koji trenutno nisu radno angažovani u rudnicima i koji očekuju da se mimo zakonskih propisa dijeli plaća. Radnik koji je na bolovanju je ovisan o ostvarenoj visini plaće mjesec dana pred stupanje na bolovanje. Ne može se na drugi način vršiti obračun, radnik koji korišti godišnji odmor ovisan je ostvarenom tromjesečnom prosjeku prije stupanja na godišnji odmor. Problem je da ima značajan broj ljudi koji iz različitih razloga nije radno angažovan. Imamo zabilježen slučaj da čovjek ne radi dvije godine, bavi se drugim poslom i javno, kroz videozapis, tvrdi kako nema namjeru da se vraća u rudnik, a vodi se kao zaposlenik - govori Husić.


Pitanje za institucije

Tim pitanjem se, dodaje, trebaju baviti nadležne službe rudnika i nadležne institucije.

- Radnici su osjetili povećanje plaće i možemo tvrditi da je uz oporezivi dio toplog obroka minimalna plata u ova dva rudnika 1.000 KM za najjednostavnije poslove, a to je čišćenje i održavanje prostorija. Radnici u proizvodnom procesu su ostvarili plaće koje do sad nisu mogli ostvariti u proizvodnji, NK radnik u proizvodnom procesu u objektu sa podzemnom eksploatacijom je ostvario plaću od 1.375 KM bez neoporezivog dijela toplog obroka koji je oko 200 KM i bez naknade za prijevoz - objašnjava on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.