ODBORNIK U SO VIŠEGRAD

Sofović za "Avaz": Dio SDA bio protiv opoziva SNSD-ovog načelnika Višegrada zbog ličnih interesa

U drugoj godini svog mandata je doveo ovu općinu već na nivo izrazito nerazvijene općine, što Višegrad nije nikad bio, rekao je

Muamer Sofović: Dio SDA bio protiv opoziva SNSD-ovog načelnika Višegrada zbog ličnih interesa. N1

Piše: S. S.

14.6.2022

Prema preliminiranim rezultatima Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića (SNSD), na referendumu za opoziv glasalo je 2.712 birača, dok je protiv bilo 2.623 glasača, od ukupno 10.685 birača, ali procedura nije još uvijek okončana jer se čekaju glasovi pristigli putem pošte.

Kakva su očekivanja od tih glasova, da li će biti više glasova za opoziv, pitali smo Muamera Sofovića, odbornika Naroda i pravde u Skupštini Općine Višegrad, koji je podržavao opoziv.

"Đurović je opozvan"

- Procedura nije još uvijek okončana, čekaju se glasovi putem pošte. Zadnji dan za dolazak preostale pošte je 23. juni i tada slijedi prebrojavanje. To što dolazi poštom je 80 do 90 posto za opoziv, jer znamo kakvi su glasovi pošte iz Srbije, a kakvi iz Evrope, jer iz Evrope su uglavnom bošnjački glasovi. SNSD će imati protiv opoziva 50 do 60 glasova, od ukupnih preko 800 glasova poštom. Situacija je optimistična i Mladen Đurović je opozvan - mišljenja je Sofović.

Za opoziv su bili NiP, PDP, SDS, DNS, DEMOS, Pokret za Višegrad, Ujedinjena Srpska, dok je SDA, kako nam je pojasnio Sofović, bila podijeljena.

- Jedan dio SDA i Islamska zajednica su podržali opoziv, dok predsjednik lokalne SDA i odbornik radi ličnih interesa to nisu podržali - dodao je.

Općina bez budžeta

Muamer Sofović je rekao da razlog smjene nije bila samo matematika, nego nerad i nepoštivanje zakona od strane načelnika Đurovića.

- To je čovjek sa kojim se nije moglo sarađivati i koji je uništio ovaj grad. U drugoj godini svog mandata je doveo ovu općinu već na nivo izrazito nerazvijene općine, što Višegrad nije nikad bio. Višegrad nije imao budžet dvije godine, tri godine načelnik nije podnio Skupštini utrošak budžeta, a to mu je bila obaveza da podnese svaki kvartal. Nije htio nikad da predloži načelnike odjeljenja i zamjenika načelnika - zaključio je Sofović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.