REAKCIJE

Bakira Hasečić za "Avaz": Skrnavljenje žive lomače mora se zaustaviti

Prilikom svake posjete kući, u čijem podrumu je na današnji dan 1992. godine zvjerski umoreno više od 70 civila, članovi porodica žrtava pronađu tragove vandalizma ili smeće pored objekta

Hasečić: Neka zaštite kuću. Avaz

Piše: Al.B.

14.6.2022

Udruženje "Žena – žrtva rata" pozvalo je predstavnike općine Višegrad, ali i institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice u BiH da zaustave daljnje skrnavljenje obnovljene kuće porodice Zeba, žive lomače u nekadašnjoj Pionirskoj ulici u Višegradu. 

Tragovi vandalizma

Kako nam je kazala predsjednica udruženja Bakira Hasečić, prilikom svake posjete kući, u čijem podrumu je na današnji dan 1992. godine zvjerski umoreno više od 70 civila, članovi porodica žrtava pronađu tragove vandalizma, tragove kamenja i jaja na fasadi ili smeće pored objekta.

- Lokalna vlast u Višegradu mora voditi računa o ovom objektu. Ako krije posmrtne ostatke, štiti ratne zločince i negira sve, onda bar neka zaštite kuću, koja je u stvari zajednička grobnica za više od 70 civila. Predstavnici bh institucija i međunarodna zajednica trebaju da se uključe, jer ovo je već udar na živu lomaču, dokaze, mjesto zločina i kulturu sjećanja. To nas jako boli – kazala je Hasečić za "Avaz".

Ona podsjeća da od početka obnove kuće traju najprije pokušaji da se ona ukloni, a zatim da se ošteti i oskrnavi. Hasečić dodaje da je u pripremi projekat izgradnje ograde oko objekta, te da će uz pomoć institucija biti postavljen i video nadzor.


Tužna godišnjica

U subotu otvaranje spomen sobe u Pionirskoj ulici. Avaz

Više od 140 civila živo je zapaljeno 14. juna 1992. u Pionirskoj i 13 dana kasnije na Bikavcu. Višegradske žive lomače Haški tribunal svrstao je među najmonstruoznije zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. 30. godišnjica ratnih zločina nad stanovnicima Višegrada bit će obilježena u subotu, 18. juna. Programom kojeg tužnim povodom organizira Medžlis IZ Višegrad u saradnji sa udruženjima "Višegrad 92" i "Žena – žrtva rata" predviđeno je, pored ostalog, otvaranje spomen – sobe u kući u bivšoj Pionirskoj ulici.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.