UOČI NEUSTAVNOG PRAZNIKA

Udruženje "Žena - žrtva rata": Oni koji slave 9. januar pred svijetom bi trebali stajati pognute glave

Za razliku od vas, mi, žrtve vaših zločina, kao i naše potomstvo, nikad nećemo odustati od dokazivanja i širenja istine, navodi se u saopćenju

Bakira Hasečić. Avaz

Alen Bajramovic

8.1.2024

Danas počinje obilježavanje 9. januara, dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim praznikom. Tim povodom oglasili su se i iz Udruženja "Žena – žrtva rata", podsjetivši da je historijska istina da je 9. januar dan sjećanja na žrtve genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih oblika ratnih zločina, masovnog i sistematskog silovanja.

- To je dan u kojem bi oni koji ga slave, da imaju imalo pameti, pred svijetom trebali stajati pognute glave. Biografija entiteta RS, opečaćena datumom kakav je 9. januar, dokaz je da oni koji su počinili teške ratne zločine u Bosni i Hercegovini, na temeljima odluka 9. januara, slaveći ovaj datum, ne odustaju od ideje zločina, mržnje, progona. Za razliku od vas, mi, žrtve vaših zločina, kao i naše potomstvo, nikad nećemo odustati od dokazivanja i širenja istine o zločinima koje simbolizira 9. januar – navodi se u saopćenju predsjednice Udruženja Bakire Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.