REAKCIJE

Sead Đulić nakon brutalne devastacije Partizanskog spomen-groblja: Ovo je mostarska kristalna noć!

Najodgovorniji čovjek za ovo što se desilo je gradonačelnik Mostara, kaže predsjednik SABNOR-a

Đulić: Direktna sprega. Avaz

Piše: M.Sm.

15.6.2022

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, nacionalni spomenik BiH, brutalno je devastirano. Vijest je to koja je jutros prostrujala najvećim gradom na Neretvi i  koja je sablaznila brojne građane BiH. 

Pogotovo, zbog činjenice da su svi „kameni cvjetovi“ , njih 700, s pojedinačnim imenima mostarskih antifašista do kraja uništeni, iščupani i razbijeni na bezbroj komadića,kako su to naveli iz mostarskog UABNOR-a.


Partizansko spomen-groblje: Uništeni svi "kameni cvjetovi". UABNOR Mostar

Sead Đulić, predsjednik  UABNOR-a i SABNOR-a u prvoj reakciji za portal „Avaza“ kaže da su „konstatovali stanje, jer, zapravo, u ovom gradu se nema koga obavijestiti“.


- Od rata pričamo da imamo utisak da se ovo radi u dosluhu sa onima koji bi trebali da štite spomenik. Dakle, ovo je direktan produkt djelovanja mostarske policije. Najodgovorniji čovjek za ovo što se desilo je gradonačelnik Mostara, koji ništa ne čini da zaštiti sve nas u gradu, pa i Partizansko spomen-groblje - kazao je za portal "Avaza" Đulić.



Partizansko groblje u Mostaru:Sve uništeno. Uabnor Mostar

Ustvrdio je da je  direktna sprega neofašističkih, neonacističkih, organizovanih grupa i dijela politike u gradu  rezultirala totalnom devastacijom Partizanskog groblja.

- Ovo je mostarska kristalna noć. Mi ćemo na to odgovoriti svim mogućim sredstvima, a prije svega krivičnim prijavama protiv onih za koje je zakon propisao da moraju da štite, čuvaju i brinu o tom gorblju. Jedan od njih je i prvi čovjek grada - kazao je on.

Podsjetimo, „Mostarski grad mrtvih“, Partizansko spomen-groblje, jedno od najvećih na Balkanu je 2006.godine proglašeno nacionalnim spomenikom BiH.

Ovo remek-djelo velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i, nakon Starog mosta, drugi najznajačajniji arhitektonski spomenik u Mostaru,  više od dvije decenije je omiljeno mjesto za vandalska orgijanja.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su nam kazali da im devastacija Partizanskog groblja nije prijavljena.

- Upravo smo poslali patrolu na lice mjesta, nakon čega ćemo imati više informacija  -kazali su iz MUP-a za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.