AVAZ NA LICU MJESTA

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" već 17 godina stipendira učenike romske nacionalne manjine

Ujedno, danas je obavljen i konkurs za stipendiranje u narednoj školskoj godini, rekla je Turudija

Piše: A. Ovčina

15.6.2022

Program u Dječoj kući Grbavica nakon još jedne uspješne godine stipendiranja mladih Roma - Avaz
U Dječijoj kući Novo Sarajevo - Avaz
Došli učenici - Avaz
Minuta šutnje za Jovana Divjaka - Avaz
Članovi Udruženja tokom obraćanja - Avaz
+5

U Dječijoj kući Novo Sarajevo u ulici Grbavička danas su se okupili stipendisti romske nacionalne manjine Udruženja “Obrazovanje gradi BiH-Jovan Divjak. Povod ovog okupljanja je pružanje prilike stipendistima da razmjene iskustva iz prethodne školske godine, kao i da se upoznaju sa mogućnostima nastavka školovanja i u onima koje obrazovanje pruža.

U školskoj 2021/2002. godini, donatorskim sredstvima Fonda otvoreno društvo BiH CCFD i drugih, stipendiranjem u vrijednosti od 114.600 KM podržano je redovno školovanje 114 učenika i studenata romske nacionalne manjine.


Mersiha Turudija. A. OVČINA

Projekt menadžerica Udruženja "Obrazovanje gradi BiH - Jovan Divjak" Mersiha Turudija ističe da je posebno ponosna jer je dio ovog programa koji već 17 godina pomaže i stipendira obrazovanje mladih Roma.

- Ponosni smo na činjenicu da smo uspješno završili 17. godinu stipendiranja pripadnika romske nacionalne manjine sa doniranih preko milion KM direktno u novcu, pored ostalih aktivnosti. Danas je završnica školske godine u Dječjoj kući na Grbavici. Ujedno, danas je obavljen i konkurs za stipendiranje u narednoj školskoj godini - kaže Turudija koja je ujedno i projekat menadžerica na projektu "S obrazovanjem u budućnost".

Satmir Seferović. A. OVČINA

Satmir Seferović, stipendista iz Bijeljine, kaže da stipendije mnogo znače s obzirom da dosta romske populacije živi na rubu egzistencije.

- Ove stipendije su, s obzirom na statističke podatke, dosta stimulacione s obzirom da dosta romske populacije živi na rubu egzistencije - kaže Seferović.

Prisutni su, također, minutom šutnje odali počast Jovanu Divjaku koji je preminuo 8. apila 2021. godine, a kojem se nedavno navršila godišnjica smrti.

Džejna Vrbić. A. OVČINA

Učenica Srednje mješovite škole "Zijah Dizdarević", elektrotehnički smjer, drugi razred Džejna Vrbić rekla je da joj stipendija mnogo znači te da joj je to velika podrška.

- Planiram upisati fakultet. Planiram završiti arhitekturu - rekla je ona. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.