REAKCIJE

Mirsad Hubanić za "Avaz": Bez ovakve odluke Vijeća ministara, naše šume bi bile počupane, a ne posječene

Sada se odluka Vijeća ministara BiH mora sprovesti, s rigoroznim kontrolama na granicama – kaže Hubanić

Hubanić: Prioritet domaćim proizvođačima. Avaz

Piše: A. Bajramović

15.6.2022

U Udruženju šumarstva, prerade drveta i grafičke djelatnosti pri Privrednoj komori FBiH pozdravljaju današnju odluku Vijeća ministara, iako je slične mjere PK FBiH predlagala i prije pet godina. Sekretar Udruženja Mirsad Hubanić kaže za “Avaz” da je prije nekoliko dana prisustvovao sastanku sa državnim ministrom Sašom Košarcem, te da su odluku o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta podržale entitetske vlade.

Sprovesti odluku

- Situacija je vrlo teška. Većina evropskih država je već zabranila izvoz trupaca, počevši od Rusije pa dalje i bez ovakve odluke naše šume bi bile počupane, a ne posječene. Sada se odluka Vijeća ministara BiH mora sprovesti, s rigoroznim kontrolama na granicama – kaže Mirsad Hubanić.

On dodaje da je PK FBiH još 2017. godine uputila zahtjev Vladi FBiH, Ministarstvu poljoprivrede FBiH i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se zabrani izvoz oblovine i rezane građe. Iako je bilo potrebno pet godina, dobro je da je odluka ipak usvojena, jer iako BiH posjeduje resurse u ovoj oblasti zbog ukupne situacije domaći prerađivači i građani mogli su ostati bez njih. Isporuka ogrjevnog drveta uoči zime, posebno za građane većih bh gradova, bit će komplicirana a cijene su već značajno veće nego ranijih sezona.


Strateški energent

Hubanić naglašava da vlasti moraju ostati posvećene ovom problemu, te podsjeća da je Privredna komora FBiH predlagala da se drvo proglasi strateškim energentom i da se subvencionira nabavka ogrijeva za socijalno ugrožene populacije.

- Kroz podsticaje proizvođačima peleta omogućiti da najugroženije porodice što lakše prebrode zimu. A može i Vlada reagirati preko preduzeća koja gazduju šumama da dobiju ogrjevno drvo po nižim cijenama. Mjera i para ima, samo ako se hoće – dodaje Hubanić.

Već za utorak najavljuje sastanak u Vladi FBiH na kojem će se razgovarati o potrebama domaće drvne industrije.

- Želimo da naši finalni proizvođači u drvnoj industriji imaju prioritet u raspodjeli drvnih sortimenata. Bolje je praviti stolicu nego gredu, jer tako upošljavamo više radnika – ističe Hubanić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.