KATOLIČKI PRAZNIK

Fra Mirko Majdandžić za "Avaz": Tijelovo je dan kada slavimo posebnu Isusovu želju

To su brašno i voda za koje mi katolici vjerujemo da u misi ostane Isusovo tijelo, kazao je Majdandžić

Fra Mirko Majdandžić. AVAZ

Piše: A. Ovčina

16.6.2022

Svetkovina Tijelovo, praznik kojim Katolička crkva slavi ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak i koji se slavi u prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, odnosno na deveti četvrtak nakon Uskrsa danas slave katolici u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta.

Fra Mirko Majdandžić, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici za portal „Avaza“ govorio je o ovom svetom danu za katolike.


Brašno i voda

- Jedna od svetkovina koje su teško objašnjive jest i ova današnja. Ova svetkovina zove se Tijelovo. To je dan kad mi slavimo jednu posebnu Isusovu želju kojim je želio ostati trajno sa svojim učenicima i onda im je na posljednoj večeri kazao kad god se skupite i kad budete lomili hljeb i dijelili između sebe i kad budete dijelili čašu vina između sebe, ja ću biti s vama. Onda im je rekao da taj hljeb i vino da je to njegovo tijelo. Ja želim biti prisutan s vama cijelo vrijeme. To je u biti svetkovina – rekao nam je Majdandžić.

Istakao je da je ovo Isusova želja da ostane trajno prisutan sa svojim učenicima i da im on bude snaga kroz život i hrana u životu.

- Mi to u misi imamo. Imamo kostiju, brašno i vodu, koji se pripreme na jedan posebna način. To su brašno i voda za koje mi katolici vjerujemo da u misi ostane Isusovo tijelo. To je jedan članak ili tajna vjere koja ne može se objasniti fizički kazati, eh to bude tad, tako i tako, nego to je nešto što čovjek vjeruje ili ne vjeruje. Zato i kažem da je to jedna od svetkovina koja je prilično teško razumljiva. Razumljiva nam je nakana Isusova da želi kazati učenicima „Ne trebate se bojati, ja sam s vama kroz život. Koliko god bude teškoće, ja sam tu i ja ću biti vaša hrana" - kazao je.


Nema posebnih običaja

Fra Majdandžić kaže da posebnih običaja nema osim procesija. 

- Prije je to nekad bilo, a i sad ima u nekim gradovima da se ide kroz grad, da se ide na četiri mjesta. Postave se mali oltari stolovi gdje dok povorka ide pjevaju se pjesme, euharistijske, pjesme koje govore o toj svetkovini i onda se na četiri mjesta stane i pročita se dio iz evanđelja, izmoli se molitva i onda se dalje ide do drugog mjesta – kazao je on.

Dodao je da oni u Fojnici naprave u krugu samostanskog dvorišta, jer je dvorište prilično veliko i na četiri mjesta naprave te oltare i tu se pomole, pjevaju i čita se sveto pismo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.