DOM NARODA

Izetbegović pozvao na vraćanje bh. zlata i novca iz inostranstva, usprotivio se Čović

Mislim da držimo nekoliko tona zlata u nekoj engleskoj banci, kazao je Izetbegović

Izetbegović: Mi to držimo u papirima. Armin Durgut / Pixsell

E. Ć.

16.6.2022

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), pozvao je delegate da se oglase i raspravljaju o povratku bh. zlata i novca iz stranih banaka u domaće.

Kazao je da se radi o velikom problemu, naročito jer je vrijeme inflacije koja prijeti da će se to pogoršati. 

- Inflacija će pojesti 10 posto vrijednosti sredstava sa kojima raspolažemo, koji su garancija valute. Mi to držimo u papirima. Njemačka drži 50 posto u zlatu, Amerika skoro sve. Vrijednost zlata je stoposto porasla. Dakle, mi to držimo u papirima u inostranim bankama. U vrijeme kad je inflacija 10 posto mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni s tim novcem rade i posuđuju ga - izjavio je Izetbegović.



Vrijednost bh. monete curi kao pješčani sat

On je dodao da je SDA u dva navrata govorila o ovom problemu, ali da nije bilo reakcije. Izetbegović je rekao kako vrijednost bh. monete "curi kao pješčani sat".

- Mislim da držimo nekoliko tona zlata u nekoj engleskoj banci. Najlakše je svoju sudbinu vezati za euro. Šta bude sa eurom bit će i sa nama, ali će nam sutra od inflacije dati kredit koje ćemo vraćati, a bit ćemo 10 posto siromašniji. Njemačka drži 50 posto u zlatu i neće je pogoditi inflacija kao nas - rekao je.

Izetbegović je kazao da su zakoni tu da se mijenjaju.

- Zašto da se na taj način vežemo za euro? Ko zna šta se može desiti sa našim parama ili da ne vrate zlato iz Engleske? Mislim da to većinom treba biti u zlatu i da se vrati u Bosnu i Hercegovinu - istakao je Izetbegović jučer na sjednici Doma naroda.

Spasili BiH monetarno, fiskalno i inflacijski

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je da su currency board i stand by aranžmani spasili BiH monetarno, fiskalno i inflacijski posljednjih 25 godina "u svakom pogledu".


Čović: Ne možete uzeti kad vam nešto treba sa pozicije međunarodnih ugovora koje smo prisvojili sebi. Armin Durgut / Pixsell

- Ko to ne razumije meni ga je žao. Ne možete uzeti kad vam nešto treba sa pozicije međunarodnih ugovora koje smo prisvojili sebi. Tada smo jasno definisali ulogu njemačke marke, pa je prešla na konvertibilnu marku, jasna poziciju prema euru. Jasna je i pozicija prema currency boardu.

Odgovorno kažem da su nas oni očuvali. Danas uistinu postoji mnogo rizika oko toga, ali se te politike mogu voditi u okvirima današnjih zakona i sporazuma. Krajnje opasno bi bilo poništiti međunarodne sporazume. posebno su osjetljivi paketi oko monetarne i fiskalne politike - zaključio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.