BOGAT SADRŽAJ

Mustafa Prljača za "Avaz": Ajvatovica je najveće dovište u Evropi, očekujemo rekordan broj posjetilaca

Ni najveći optimsti nisu mogli očekivati da će izrasti u nešto ovako golemo, rekao je Prljača

Mustafa Prljača: Bit će održano oko 60 različitih sadržaja. Avaz

Piše: A. Ovčina

16.6.2022

Manifestacija „512. Dani Ajvatovice“ počinje 26. juna ove godine, koja će dati veoma bogat vjerski, ali i kulturni sadržaj.

U okviru ovogodišnjih dana Ajvatovice u nekoliko gradova Muftijstva travničkog od 17. do 28. juna bit će održano oko 60 različitih sadržaja.


Kako je za portal „Avaza“ kazao savjetnik za medije reis-u-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Mustafa Prljača Ajvatovica je najveće muslimansko dovište u Evropi i ima izuzetno dugu tradiciju postojanja.

- Nakon onoga prekida koji je nastupio u vrijeme komunističke vladavine na ovim prostorima ta tradicija je odmah nakon pada komunističkog režima iznova oživjela i evo tako se razvila da ni najveći optimsti nisu mogli očekivati da će izrasti u nešto ovako golemo – kazao je on.


Dolazak resiu-l-uleme Kavazovića

Dodao je da se ove godine obilježava 512. godišnjicu održavanja ove velike svečanosti.

- Ove godine će se ponuditi izuzetno bogat sadržaj. Ja mislim, nešto oko 60 različitih kulturalnih sadržaja će biti zastupljeni, od promocija knjiga do promocija nečeg drugog, prodavanja i drugo. Centralna svečanost, ono što predstavlja samu Ajvatovicu održat e se 26. juna i očekujemo da će na njoj prisustvovati reis-u-l-ulema Husein ef. Kavazović – rekao je.

Pauziranje od dvije godine

Naglasio je da očekuje da će ove godine doći možda čak i rekordan broj posjetilaca.

- Mislim da će pozitivno djelovati nešto ovakvo i da će doći veliki broj ljudi na ovu svečanost – zaključio je Prljača za portal „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.