DANI AJVATOVICE

Održan zajednički zikr na dovištu presjeka kod Ustikoline

Ovom prilikom dovim za sve one koji dođu na ovo mjesto, kazao je muftija Pitić

Održan zajednički zikr. MINA

Z. K.

17.6.2023

U okviru 9. manifestacije "Dani Husein-ef. Đoze" danas je održan zajednički zikr na Presjeci kod Ustikoline, na prostoru Musalle koja je svečano otvorena prošle godine.

Današnjem programu prisustvovali su muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imami i imami s područja Muftijstva goraždanskog, derviši, bivši predsjednik Diyaneta Republike Turske prof. dr. Mehmet Görmez, vakifi, te brojni gosti i mještani.

Poseban osjećaj

- Zahvalni smo Dragom Bogu na mogućnosti da evo i ove godine nastavimo našu tradiciju ovdje na Presjeci i dovištu. Oni koji su bili sa nama vidjeli su da smo u međuvremenu ovdje uradili mnogo posla i, naravno, ostaje nam još puno toga da uradimo oko uređenja ovog kompleksa, ali mislim da smo na dobrom putu.

Ovo zavrjeđuje i dalje da nastavimo ovim tempom i na ovaj način. Ovom prilikom dovim za sve one koji dođu na ovo mjesto, koji poselame naše pretke u ovom bosanskoj zemlji, da im dragi Allah dž.š podari svako dobro i hajr za njih - kazao je muftija Pitić.

Adel Čolo, jedna od okolnih mještana, kaže kako za njega današnji zikr predstavlja jedan od najvažnijih dana u godini.

- Neopisiv i poseban osjećaj smo danas doživjeli i upućujem poziv svima da sljedeće godine dođu na zajednički zikr, a i, naravno, u međuvremenu da posjete Presjeku, najstarije groblje u Bosni i Hercegovini - kazao je Čolo.

Prisutnima se obratio i bivši turski reis prof. dr. Mehmet Gormez, kazavši da nije nikakva slučajnost da se Bog danas veliča u nevjerojatnom prirodnom krajoliku Presjeke.

Nastavak manifestacije

- Poslanik a.s. kaže da je Allah dž.š učinio cijelu Zemlju mjestom sedžde i mi muslimani možemo obaviti namaz bilo gdje na svijetu, pa evo i ovdje. Ali, razlog zašto smo zaista ovdje, jeste da je Allah tako htio. Dao je da ovi ljudi ne zaborave Njega, pa ni On nije zaboravio njih. 

Poslije toliko stoljeća od njihovog preseljenja, mi smo ovdje da potvrdimo i posvjedočimo i sebi samima da njihov trud i žrtva, napor, nije uzaludan - kazao je Görmez.

Manifestacija "Dani Huseina-ef. Đoze" bit će nastavljena 23. juna promocijom knjige "Ibn Abbasovo tumačenje Kur' ana u tefsiru Ibn Džerira et- Taberija" autora dr. Ferida Dautovića u haremu Kajserija džamije u Goraždu, s početkom od 19.00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.