"513. DANI AJVATOVICE"

Karate turnir u Bugojnu okupio 800 takmičara iz četiri države

U narednim danima će u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice" biti realizovani i drugi sporstki, kulturni, edukativni i vjerski programi

S održanog turnira - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Z. K.

17.6.2023

U sportskom dijelu kulturno-vjerske manifestacija "513. Dani Ajvatovice" koja traje do 26. juna održava se nekoliko sportskih turnira, među kojima su turnir u streljaštvu s vazdušnom puškom, međunarodni turnir u tavli i turnir u karateu.

Korektan odnos

Turnir u karateu "Bugojno open“ održava se danas u Kulturno-sportskom centru u Bugojnu, uz učešće oko 800 takmičara iz 54 kluba iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Karate kluba "Bugojno" Rašid Tihak današnji turnir ocijenio je kao najmasovniji među 25 održanih. Pojasnio je da turnir ima kontinuitet od 1999. godine, te pohvalio saradnju koju klub ima sa Muftijstvom travničkim kada je riječ o njegovoj organizaciji.

- Kada smo 1999. godine uputili zahtjev Muftijstvu da se organizuje ovaj turnir, naišli smo na dobronajmeran i korektan odnos. U to vrijeme poziciju muftije travničkog obnašao Nusret Abdubegović, a turnir je iz godine u godinu bio sve bolji. Naravno, uz zadovoljstvo Organizacionog odbora "Dana Ajvatovice, a i nas kao domaćina - kazao je Tihak.

Trener kluba "Zmaj" iz Gradačca Asmir Jahić je istakao da takmičenja imaju edukativnu dimenziju, koliko zbog socijalizacije učenika, toliko i zbog sportske primjene onoga što se uči na treninzima.

- Prije svega želim pohvaliti organizaciju i organizatora ovog turnira, posebno skrenuvši pažnju na njegovu masovnost. Ovo je jedan od najmasovnijih turnira u Bosni i Hercegovini -ističe Jahić.

S obzirom na činjenicu da se turnir realizuje u saradnji sa Islamskom zajednicom u okviru kulturno-vjerske manifestacija "513. Dani Ajvatovice", trener Jahić je prokomentarisao odgovornost vjernika prema vlastitom tijelu.

Dobar sportista

- Fizička spremnost mnogo govori o ličnosti. S druge strane, teško je biti dobar sportista ukoliko niste dobar vjernik. Nije važno je li riječ o karateu ili nekom drugom sportu, ali lijepo je kada je sportista vjerski nastrojen - kaže Jahić.

U narednim danima će u okviru manifestacije "Dani Ajvatovice" biti realizovani i drugi sporstki, kulturni, edukativni i vjerski programi u Travniku, Jajcu, Donjem i Gornjem Vakufu, te Pruscu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.