PRUSAC

Svečano otvoreni "513. Dani Ajvatovice"

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka

Sa svečanog otvaranja. Anadolija

Anadolija

16.6.2023

Svečanim programom večeras je u Pruscu otvorena ovogodišnja kulturno-vjerska manifestacija "513. Dani Ajvatovice", u okviru koje će do 26. juna u osam općina Muftijstva travničkog biti predstavljena 54 različita sadržaja, prenosi Anadolija.

Novinska agencija MINA objavila je da su svečanom otvaranju prisustvovali muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku Dževdet-ef. Šošić, saradnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića pukovnik Ismet Kadić, potpredsjednik entiteta Federacije BiH Refik Lendo, glavni imami i imami Muftijstva travničkog, kao i brojni predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života.

Tradicija i identitet Bošnjaka

Muftija travnički Adilović je u svom obraćanju ukazao na značaj Ajvatovice, kazavši da se ovom manifestacijom promoviše tradicija i identitet Bošnjaka, kao i ljubav prema našoj domovini Bosni i Hercegovini. Podsjetio je na stalni moto Manifestacije "Tradicija, identitet, domovina".

- Ajvatovica nam je veoma važna zbog toga što mi u danima Ajvatovice našu tradiciju njegujemo, čuvamo i prikazujemo. Bez tradicije, nemamo korijena. Ajvatovicom se promoviše i identitet, jer je posebno važno da mladi znaju ko su i šta su. Ovaj segment je posebno važno istaknuti u vremenu kada naši mladi odlaze iz naše domovine. Na kraju, manifestacijom se promoviše naša domovina bez koje nas nema. Mi kroz Ajvatovicu pokušavamo da prenesemo sva ta tri segmenta - kazao je muftija Adilović.

Lendo je proglasio otvorenom ovogodišnju manifestaciju, kazavši da je Ajvatovica za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu jedan oblik življenja i empatije prema onome što se dešavalo kroz historiju u BiH.

- Kako kaže historija, Ajvaz-dedo je imao zadatak, u to vrijeme, da u Bosni i Hercegovini širi islam koji će biti primjenjiv i blag. Muslimani, Bošnjaci u Bosni i Hercegovini trebaju biti blagi, ali istovremeno i ljudi koji će biti primjer drugima kao što je to bio Ajvaz-dedo. Tako i mi u Bosni i Hercegovini moramo imati kompromis i moramo biti zajedno s narodom, kako bi se svi osjećali kao u vrijeme Ajvaz-dede. Na taj način će svi Bosnu i Hercegovinu osjećati kao državu u kojoj će ugodno živjeti - kazao je Lendo.

Historijsko nasljeđe

Prisutnima se obratio i premijer SBK Tahir Lendo, koji je poručio kako je Ajvatovica najvažnije centralno dovište i kulturno-historijsko naslijeđe Bošnjaka.

Imam u Pruscu Sakib-ef. Began je podsjetio na poruke i pouke koje sa sobom nose "Dani Ajvatovice", poredeći ih s kur'anskim ajetima sure "Pobjeda".

- Pobjeda nad samim sobom je toliko vrijedna i jaka poput jedne stijene koja se prepolovila zahvaljujući dovama i odzivu Allaha, dž.š., iskrenim robovima kao što je bio Ajvaz-dedo. Tako su nastale dvije polovice jedne stijene. U znak zahvalnosti prema tom događaju Bošnjaci muslimani odlaze na stijenu učeći dove i suru "Pobjeda" - podsjetio je Began.

Kur’anske ajete na početku druženja je proučio Mirnes-ef. Šehić, imam džamije Princeze Dževhere u Bugojnu. Program su dodatno uljepšali članovi hora duhovne muzike i sevdaha Gazija iz Bužima i hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca.

Generalni medijski pokrovitelj manifestacije "513. Dani Ajvatovice" je Media centar Islamske zajednice u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.