DVA PUTA HAPŠEN

Hoće li se Uzunović zbog afera povući iz "Bosnalijeka"?

Vještački se stvara privid da je u najvećoj farmaceutskoj kompaniji u Bosni i Hercegovini sve normalno

Uzunović: Protiv njega se vode dvije istrage. Agencije

R. I.

17.6.2022

Iako se vještački stvara privid da je u najvećoj farmaceutskoj kompaniji u Bosni i Hercegovini sve normalno, činjenica da je na njenom čelu osoba protiv koje se vodi više istraga zbog malverzacija dionicama ove firme ozbiljno ugrožava ugled i nastavak poslovanja, ali i stvara lošu sliku za potencijalne investitore u BiH.


Pranje novca

Predsjednik Uprave Nedim Uzunović u proteklih pola godine dva puta je hapšen, a ipak se zadržao na čelu „Bosnalijeka“, čak i dok je bio u pritvoru.

Tužilaštvo BiH godinama istražuje Uzunovićeve „poslove“, a terete ga za krivična djela organizirani kriminal, pranje novca, zloupotreba položaja i sklapanje štetnog ugovora, a za koja Tužilaštvo vjeruje da je počinio u vrijeme dok je bio direktor predstavništva “Bosnalijeka” u Rusiji, ali i nakon što je postao predsjednik Uprave.

Kako je iz Tužilaštva BiH istaknuto na ročištu još krajem prošle godine, kompletna istraga obuhvata 30-ak osumnjičenih, a sve se može podijeliti u dva dijela. Jedan dio se odnosi na prisvajanje protupravne imovinske koristi, a drugi dio na nezakonitu privatizaciju “Bosnalijeka” i prodaju dionica firme.

Tužilaštvo navodi da je Uzunović osnovao dvije velike kriminalne grupe. Prva obuhvata Uzunovića i njegovu porodicu i prijatelje, a druga Uzunovića i njegove poslovne partnere u svijetu i BiH.

Ne mogu ući

Između ostalog, Uzunović se tereti da je prebacio ukupno 8.849.000 KM s računa “Bosnalijeka” na račune offshore kompanija, za koje Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze da su u njegovom vlasništvu.

Zatim je, kako navode iz Tužilaštva, taj novac prebacivao na privatne račune van zemlje, kako svoje tako i članova obitelji i prijatelja.

Ističu, također, da je sklapao ugovore između “Bosnalijeka” i njegovih lažnih firmi, koje nikad, ni prije ni poslije poslovanja s ovom farmaceutskom kompanijom, nisu imale nikakve značajne transakcije. Sumnja se da postoje i dokazi o tome da usluge koje su te kompanije naplatile “Bosnalijeku” nikada nisu izvršene.



„Bosnalijek“: Istraga zbog malverzacija dionicama stvara lošu sliku za potencijalne investitore. Agencije

Sve ovo nije bilo dovoljno da Uzunović podnese ostavku ili da ga Nadzorni odbor smijeni, što ozbiljno krivično kompromitira i ovo tijelo.

Jasno je da je Nadzorni odbor “Bosnalijeka” zapravo samo produžena ruka Uzunovića, a da je najveća farmaceutska kompanija u BiH njegov talac, najbolje se vidi iz činjenice da većinski dioničari ne mogu upravljati vlastitim kapitalom te da aktuelna uprava čini sve da ih u tome onemogući.


Ne mogu raspolagati vlastitim kapitalom

Apsurdna situacija u kojoj osoba optužena za malverzacije i nanošenje štete kompaniji još upravlja njenim kapitalom i novcem te da se vlasnicima ne dopušta raspolaganje vlastitim kapitalom sigurno ne ide u prilog tvrdnjama da je BiH sigurno mjesto za potencijalne investitore i da pravna država stoji iza njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.