"PUTEVIMA POBJEDE"

Obilježena 30.godišnjica blistave borbe na podveleškom platou

Uz vojni značaj, ovaj datum je važan i zbog spašavanja više od 4.000 civila iz agresorskog okruženja

Sa obilježavanja godišnjice u Podveležju. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

18.6.2022

Špago: Prve značajne pobjede - Avaz
Isić: Časna borba - Avaz
Sa obilježavanja godišnjice - Avaz
Sa obilježavanja godišnjice - Avaz
Sa obilježavanja: Položeno cvijeće i proučena Fatiha - Avaz
+2

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe ispred šehidskog turbeta u Podveležju iznad Mostara večeras je, u okviru manifestacije „Putevima pobjede Armije Republike BiH“ obilježena 30.godišnjica oslobođenja prostora Mostara od JNA i srpsko-crnogorskog agresora.


Napad na agresorske položaje

Na tu  završnu operaciju oslobođenja Mostara i vrlo uspješnu akciju Odreda Teritorijalne odbrane (TO) Podveležje na oslobađanju kompletnog  podveleškog platoa  podsjetio je Šerif Špago, ratni komandant.

Špago je kazao da je prije 30 godina , nakon uspješnih borbi Samostalnog mostarskog bataljona i drugih jedinica u oslobađanju gradske jezgre Mostara , 16.juna izvršen napad na agresorske položaje od Merdžan glave, Svete gore, Ravnica do Šipovca .

- U tom napadu je prvi poginuo komandant brigade, pukovnik Pušara i tog 16.juna 1992.godine Podveležje je najvećim dijelom bilo oslobođeno. To su bile prve značajnije pobjede tada pripadnika Teritorijalne odbrane ,a kasnije Armije R BiH  koje su dale krila našim jedinicama da u  nastavku odbrambeno-oslobodilačkog rata na svim frontovima pobjeđuju i oslobađaju dijelove BiH - kazao je Špago.



Postojao dogovor

Napomenuo je  i da se 16. juni 1992.godine, osim po vojnom značaju pamti i zbog spašavanja više od 4.000 civilnog stanovništva iz agresorskog okruženja.

- Naravno, već nakon desetak dana se vidjelo da postoji dogovor između hrvatskih i snaga srpske vojske,  imajući u vidu da se u maju dogodio susret Karadžić- Boban i kada je HVO počeo držati linije na Podveležju, ta teritorija je polako prepuštana srpsko- crnogorskom agresoru - naveo je Špago.

Selim Isić Svila, tadašnji komandant TO Podveležje kazao je da tada nisu pristali na ultimatum od JNA da predaju naoružanje.

- Ponosni smo na našu borbu u kojoj nijedan od boraca nije isprljao svoj obraz. Mi nismo branili samo svoj toprak i prostor, već državu BiH - rekao je on.

Obilježavanju godišnjice su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.