"PLAFON" CIJENA

Admir Čavalić: Ne postoji politička volja za ukidanjem akciza, rast cijena goriva se ne može zaustaviti

Sada je prekasno da se bavimo nekim drugim pitanjima, tipa stanja konkurencije na tržištu nafte i naftnih derivata, rekao je Čavalić

A. Ovčina

Admir Čavalić o cjenama goriva

Foto: AVAZ


Skok cijena goriva u Bosni i Hercegovini zabrinuo je mnoge građane. Cijene goriva u Federaciji BiH od danas su više za 5 do 10 feninga po litri, a litar negdje košta i do 3,60 KM.

Prema podacima sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, litar dizela u Sarajevu košta od 3,41 do 3,76 KM po litri, a benzina od 3,31 do 3,56 KM po litru.

Usporiti proces

Kako je za portal „Avaza“ kazao ekonomski analitičar Admir Čavalić rast cijena se ne može zaustaviti.

- Međutim, može se usportiti. Pratimo situaciju u susjednoj Hrvatskoj. Upravo to pokušavaju kroz niz mjera. Ono što se može uraditi kada govorimo o BiH jeste da se smanji učešće države u ukupnoj cijeni nafte i naftnih derivata na našem tržištu. To je jedina realna mjera i to je jedina mjera koja je sada prihvatljiva i može se realizovati – rekao je Čavalić.

Dodao je da nažalost, iskustvo da pokušajem privremenog ukidanja akciza pokazuje da jednostavno nema političke volje, niti je to kako kaže neka tema koja nije na agendi.

Postoji "plafon" cijena

- Nemaju uopće interesovanja da se ide u tom pravcu. Međutim, jedine konkretne stvari se odnose na smanjivanje učešća države u cijeni nafte. Sada je prekasno da se bavimo nekim drugim pitanjima, tipa stanja konkurencije na tržištu nafte i naftnih derivata, razumijevajući da imamo glavnom odlukom – ističe on.

Na pitanje o izjavi hrvatskog stručnjaka Igora Dekanića koji je izjavio da bi iznos goriva mogao dostići i do 12 KM po litru, kazao je da neće ići toliko daleko.

- Pazite, postoji određena „plafon“ cijena do koje može ići određena nafta i naftni derivati. Kada govorimo o potrošnji odnosno potražnji za navedeno, zašto je to tako... Poslije jedne tačke, jednostavno opada potražnja. 

Jeste riječ o neelastičnom dobru, to je jasno u smislu da se potrošači vrlo teško odlučuju da traže supstitut, ali nakon određene cijene, tipa ako bi se desilo, poslije 10 KM ili čak 5 KM, gubi se smisao datog energenta i jednostvano se prebacuje na nešto drugo – rekao je Admir Čavalić za portal „Avaza“.

Više o temi Cijene

NAKON VIŠESEDMIČNOG RASTA
Cijene nafte prošle sedmice znatno pale
NA VRH

Podijeli članak na