NAKON SASTANKA

Borenović: Ne želim biti saučesnik u zastoju prema evropskom putu

Naš najveći izazov na tom putu je kako se uspješno izboriti sa korupcijom koja je najveći unutrašnji problem Bosne i Hercegovine, istakao je predsjednik PDP-a

Sa današnjeg sastanka. Agencije

H. J. I.

20.6.2022

Delegacija Zelenih iz Evropskog parlamenta i Bundestaga boravi danas u Banjoj Luci. Tineke Strik, Viola fon Kramon (von Cramon) i Boris Mijatović imat će seriju sastanaka u NSRS. Za sto su prvo sjeli sa PDP-ovcima.

Sastanak je bio jedna u nizu prilika kada možemo jasno da saopštimo nedvosmislene stavove PDP-a kad je u pitanju pozicija RS i Bosne i Hercegovine, stav je lidera PDP Branislava Borenovića nakon sastanka.

- Najveći prioritet je prihvatanje realnosti koja je jedna i jedina, da je RS međunarodno priznat faktor unutar dejtonske Bosne i Hercegovine sa Ustavom koji daje dovoljno širok okvir da se razvijaju i RS i Federacija Bosne i Hercegovine i Bosna i Hercegovina - rekao je Borenović.


Tri izgubljene godine

- To trebaju svi da prihvate, da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna naroda Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali - rekao je tvrdeći kako su Banja Luka i RS realnost, "kao što je realnost i Sarajevo i zajedničke institucije".

Borenović je istakao kako je sagovornicima prenio stav da je dejtonski okvir jedini okvir kojim treba da se kreće Bosna i Hercegovina na evropskom putu.

- Naš najveći izazov na tom putu je kako se uspješno izboriti sa korupcijom koja je najveći unutrašnji problem Bosne i Hercegovine i da je ovdje dominantnija podjela na prokoruptivne i antikoruptivne snage - rekao je Borenović ponavljajući da je Dejtonski mirovni sporazum najbolji mogući okvir "koji je garantovao najbolju poziciju i RS i Bosne i Hercegovine".

Borenović se osvrnuo i na prethodno održan sastanak u Briselu, ali i pitanje kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

- Mnogo puta smo čuli razna obećanja od strane vladajućih političkih elita u Bosni i Hercegovini, kako bi se impresionirao sagovornik sa druge strane koji dolazi iz Evropske unije - rekao je Borenović tvrdeći kako su iza Bosne i Hercegovine tri izgubljene godine i kako se "licemjerno obavezati na ispunjenje 14 prioriteta i donošenje tri zakonska rješenja najdalje šest mjeseci nakon izbora", tvrdeći da se postavlja pitanje šta se čeka sada.


Evropski put BiH

- Ne želim biti saučesnik u kreiranju potpisa vladajuće elite koja je najviše odgovorna za zastoj na evropskom putu - rekao je Borenović.

Sastanak sa predstavnicima Zelenih održan je u zgradi NSRS u koju danas stiže i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na posebnu sjednicu zakazanu na njegov zahtjev na kojoj traži podršku za veto na usvojenu odluku o trgovinskom sporazumu Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Borenović je najavio da će se stav PDP čuti na današnjoj sjednici, ali da će odluka o načinu glasanja tek biti donesena "u zavisnosti od rasprave".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.