ODLUKE

"Avaz" saznaje: Ukinuta presuda Općinskog suda u Čapljini u predmetu "Kaplan i ostali"

Predmet vraćen na ponovni postupak iz razloga povrede ZKP-a

Sa sjednice Žalbenog vijeća. Avaz

Piše: M. Sm.

20.6.2022

Odlukom Žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru, presuda Općinskog suda u Čapljini u predmet „Kaplan i ostali“ je ukinuta, saznaje portal "Avaza".

Kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog suda u Mostaru,  predmet je vraćen na ponovni postupak iz razloga povrede ZKP-a, koje presudu čine nerazumljivom, jer nisu pravilno i potpuno utvrđene relevantne činjenice od kojih zavisi odgovornost optuženih.

Prema toj presudi, podsjetimo, zbog nasilnog prekida izbora u Stocu u oktobru 2016.godine, zatvorskom kaznom od dvije godine kažnjen je Salmir Kaplan iz SDA, koji je tada, u ime „Inicijative za Stolac“ bio kandidat za općinskog načelnika,dok su Demir Mahmutćehajić iz SDP-a i Ahmed Ljubović iz SDA, koji su, također, bili na izbornim listama „Inicijative“, oko koje su bile okupljene probosanske stranke, osuđeni  na godinu i četiri mjeseca, odnosno, 10 mjeseci zatvora.

Oni su se teretili da su na dan izbora učestvovali u uništavanju izbornih materijala, nasilnom upadu u prostorije Općinske izborne komisije (OIK) u Stocu te u napadu na službene osobe od kojih su dvije pretrpjele ozljede.

Općinski sud u Čapljini je presudu izrekao 10.januara 2020.godine, a i odbrana i optužba su uložile žalbu

Sjednica Žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru održana je 25.maja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.